2024. március 28., csütörtök English version
Archívum  --  2008  --  7. szám - 2008. április 21.  --  Kultúra
Gitárhangok pendülnek
Pavlovits Dávid gitárművész április 15-én tartott önálló estjét Picasso-festmények és szobrok, míg két nappal később a Zeneművészeti Kar gitár szakos hallgatóinak koncertjét a Tingatinga festmények Tanzániából című kiállítás képei között szervezték meg az Egyetemi Tavasz részeként. Az első előadás a kubizmus hatásait mutatta be a 20. század gitárzenéjében, az ifjú zenészek pedig Picasso-kortárs zeneszerzők darabjait játszották el.
Pavlovits Dávid, a Zeneművészeti Tanszék tanársegédje – a kiállításhoz kapcsolódóan – Leo Brouwer, Kurtág György, M. M. Ponce és Rózsa Miklós darabjait rövid Picasso-idézetekkel vezette be. A gitárra szerzett műveket erre az alkalomra válogatta csokorba a gitárművész. A montázsszerűen felépített repertoár – Pavlovits a festőelőd nyomán „mütyüröknek” nevezte őket – sokrétűen mutatta be a korabeli zenei törekvéseket. A körülöttem lévő arcokon elmélyült figyelmet láttam, mindenki belefeledkezett a zenébe; igazán figyelmes hallgatóság gyűlt össze. A koncert végén Pavlovits saját szerzeményeiből is ízelítőt nyújtott, ezek a darabok stílusukban, hangvételükben igencsak illeszkedtek elődeihez; de az est egészéhez is annyiban, hogy könnyedén folytak egymásba a lassabb és ütemesebb művek, azok is dallamszerűen hullámozva. Az idézetek, a szobrok és festmények, illetve nem utolsósorban a koncert együttes játéka a modern összművészeti törekvéseket is egyaránt megvalósította.
 
Kovács Zsuzsanna a Rómeó és Júlia című művet adta elő. Fotó: Segesvári Csaba
 
„A Zeneművészeti Kar hallgatóinak koncertje főpróbának is nevezhető” – vezette be az öt fiatal előadását Pavlovits – „hiszen mindannyian indulnak az Országos Egyetemi Gitárversenyen. Sokan közülük most lépnek fel először ekkor repertoárral, nagyjából negyven perces előadásokkal, ebből hallhatunk most válogatást.” (Az említett, a kelet-közép-európai fiatalok és a már elismert művészek közös rendezvényén, a Pavlovits által alapított Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál keretein belül tartandó, versenyt és zenei esteket magába foglaló programot május 1. és 4. között rendezik meg, idén kilencedik alkalommal.)
Elsőként Huszár Gergely gitárja csendült fel, többnyire latin-amerikai darabokat játszott, a szikár fiú rezzenéstelen arccal csalta elő a húrok közül a tomboló spanyol dallamokat. Az utána következő Kovács Zsuzsanna többek között Shakespeare-karakterekhez íródott művek közül a Rómeó és Júlia címűt mutatta be. Vajtó Gergely egy, a következő héten megrendezendő nemzetközi lengyel versenyre készülve többségében kortárs lengyel szerzeményeket prezentált. Járóka József – habár a többiekhez hasonlóan igazán szép játékot mutatott be – attól maradt emlékezetes számomra, hogy izgatottsága szinte tapinthatóvá vált a parányi teremben. A családias hangulatú koncertet Czap Márk játéka zárta, melyet a Reökben a koncerttel egy időben megrendezett Operaszalonról érkező áriatöredékek sem tudtak megzavarni.
Érdekes tanulság volt, milyen jellegzetesen megjelennek a játék előtt és közben az igencsak fiatal – első- és másodéves – zenészhallgatók egyéni vonásai: ki hogyan vezeti le a feszültségét, koncentrál a darabra zenélés közben, vagy milyen mozdulatsorokat végez el, mielőtt a következő darabhoz kezdene. Vajon a későbbiekben is megmaradnak-e ezek, vagy idővel átalakulnak, eltűnnek?
Az Egyetemi Tavasz idején Pavlovits Dávid legközelebb április 24-én lép fel, ez alkalommal a gitár kultúrtörténetét mutatja be a reneszánsztól napjainkig, képes művészettörténeti előadással egybekötve. Picasso-kortárs zeneszerzők címmel a Zeneművészeti Kar még egy kamarakoncertet szervez május 7-én, ahol fuvola, cselló és zongora hangjai csendülnek fel. Mindkét eseményt a Reök-palota rendezi.
Szekeres Nikoletta

DSC_3253_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár