Bezár

Hírarchívum

A foci cipő, az üvegbeton találmányt is óvja a jó szabadalmi leírás

A foci cipő, az üvegbeton találmányt is óvja a jó szabadalmi leírás

2015. június 24.
3 perc

Mit tehet, ha ellopták a találmányát? E kérdésre válaszolt saját történetével Losonczi Áron, az üvegbeton kiötlője és Oroszi László, az irányítósávos sportcipő feltalálója az SZTE Innovációs Klubban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Ha egy megoldás igazán jó, azt el fogják lopni” – jelentette ki a Szegedi Tudományegyetem Innovációs Klubjának 2015. június 22-i találkozóján Oroszi László. A 13 éve tartó kálváriáját sokszor elcsukló hangon vázolta az irányítósávos sportcipő feltalálója.



Martfűre „látogatott” a multi…


innovációs estA Tisza Cipőgyárral együttműködő csapat vezetőjeként világszínvonalú lábbelit terveztek és készítettek. Az 1997-1998 közötti időszakban induló fejlesztés eredményét tesztelték: a világújdonságnak számító speciális labdarúgó cipőt népszerűsítette az a Nagy László is, aki az utoljára olimpiát nyert magyar focicsapat tagjaként ismertek a sportbarátok. De Kölnbe is elvitték tesztelni a 7 modellt, amelynek kiválóságát 1998-ban Génius-díjjal ismerte el a szakma – sorolta a sikereket a feltaláló. Oroszi László dicsérte a munkatársait és a martfűi gyárat is.


Ám az ezredfordulón a világhírű Beckham a multi új fejlesztéseként reklámozott focicipőben a magyar feltalálók a saját fejlesztésükre ismertek… „Jelentkeztünk a multi jogi osztályán.” Az elutasítás után következett a „lerázás”, a „fenyegetőzés”, az időhúzás” – sorolta a stációkat Oroszi László. Az ellopott magyar találmánnyal dollármilliárdos haszonhoz jutó sportszergyártó a 13 éven át tartó nemzetközi jogi procedúra végén megszülető első fokú ítélet ellenére sem fizetett még – „elévülésre” hivatkozva.



Svéd támogatók, német és osztrák támadók


„Nem gondoltam, hogy feltaláló leszek” – fogalmazott a csongrádi Losonczi Áron, amikor felidézte, friss építész diplomával a zsebében, a svéd ösztöndíj biztosította nyugalom hatására, 2001-ben miként született meg az üvegbeton ötlete. Az akkor 25 éves fiatalember szerencséjére jó tanácsadókra hallgatott, s még Svédországban szabadalmaztatta találmányát.


„A sajtóvisszhangnak is sokat köszönhetek” – ismerte el. Hozzátette: a hazai médiumok érdeklődése csak akkor támadt fel, amikor a Times magazin 2014 legfontosabb találmányának választotta az üvegbetont. E médiafigyelmet is felhasználta Losoncz Áron, miután svéd szabadalmi ügyvivője tájékoztatta arról, hogy egy német építőipari cég megtámadta: sajátjaként értékesíti az üvegbetont.


A német jogrendszer gördülékeny ügyintézésének is köszönhetően másfél év pereskedést követően a német „bitorlót” eltiltották az üvegbeton gyártásától és kártérítés fizetésére is kötelezték. Egy osztrák támadójával is viaskodnia kell…



Mentőöv az ügyvivő


innovációs est2„Magyarországon a jogérvényesítés lassú, ezért a bitorlók nem félnek a lopástól, megéri kockáztatniuk” – fogalmazott Oroszi József, mikor csokorba gyűjtötte, mi az oka annak, hogy több mint egy évtizede húzódik közte és a világmárkás cég közötti vita lezárása.


„A közép-kelet-európai feltalálókat gyenge jogérvényesítő képességűeknek vélik, ezért magabiztosan meglopják a gazdaságilag erősebb országokban székelő multinacionális vállalatok” – egészítette ki az érvelést saját, gyógyszergyárakhoz kötődő tapasztalataival Buzás Norbert, az SZTE Interdiszciplináris Tudásmenedzsment Kutatóközpontjának vezetője. Az SZTE Innovációs Klub másik házigazdája Kapás Ferenc, a NOS-Szeged Kft. ügyvezető igazgatója is bekapcsolódott.


„Kulcs a találmány védelmében a jól megfogalmazott szabadalmi leírás” – értettek egyet a feltalálók. Azt is kifejtették, hogy a szabadalmi ügyvivő segítsége jelentett számukra mentőövet. A nemzetközi jog dzsungelében egyedül egy feltaláló nem képes eligazodni, megvédeni a találmányát az annak elbitorlására szakosodott multikkal – hangsúlyozták. Külön szakma a szabadalmi ügyvivő, amelynek jeles képviselőjét, Lantos Mihályt nagyratartja mindkét feltaláló.


SZTEinfo – kép és szöveg: Ú. I.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek