Bezár

Hírarchívum

Radnóti-verssel indult az Egyetemi Tavasz

Radnóti-verssel indult az Egyetemi Tavasz

2009. április 24.
3 perc
Április 20-án megkezdődött a VI. Egyetemi Tavasz három héten át tartó programsorozata a Szegedi Tudományegyetemen.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
 
 
A VI. Egyetemi Tavasz megnyitóját az idei évben a Rektori Hivatal felújítása miatt a József Attila Tanulmányi és Információs Központ Kiállítási terében tartották, noha egy-egy, a rendezvénysorozathoz tartozó program már lezárult. Az idei év azért is különleges, mert a tavaszi fesztivállal együtt ünnepeljük Radnóti Miklós születésének századik évfordulóját is; az emlékévhez rengeteg esemény kapcsolódik, melyek révén az egyetem egykori francia-magyar szakos diákjára, a későbbi költő-műfordítóra emlékezünk.

Görög Márta hallgatói és közkapcsolati igazgató személyes hangú megnyitóját követően – melynek során az Egyetemi Tavasz születéséről emlékezett meg – a Fabula Rasa három tagja, Szirtes Edina Mókus, Varga Kornél és Cserta Balázs egy megzenésített Radnóti-verset adott elő (pár órával később pedig teljes létszámmal, sőt a Sheket zenekart vendégül látva az IH Rendezvényközpont kávézójában tartottak koncertet). A hagyományokhoz híven Tajti Gabriella, a SZTE Kulturális Iroda vezetője ebben az évben is az Egyetemi Tavasz megnyitójakor hirdette ki az általuk kiírt alkotói pályázatok eredményét.

Az idei év újdonságának számító drámapályázat nyertese, Molnár Dávid (BTK, magyar III.) nemcsak tekintélyes pénzjutalmat nyert, hanem darabját április 29-én a Szegedi Nemzeti Színház Balett-termében Bodolay Géza, a zsűri elnöke rendezésében felolvasószínházként be is mutatják. A zsűri további tagjai Márton Andrea, a színház dramaturgja; valamint az SZTE BTK két oktatója, Kürtösi Katalin egyetemi docens (Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék) és Hollósi Zsolt újságíró-kritikus (Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék; Délmagyarország) voltak. Második helyezést senki nem érdemelt ki, a harmadik legjobb dráma dicsőségén azonban ketten osztoztak: Szabó Enikő (BTK, magyar I.) és Barlai Bálint (TTIK, alkalmazott matematikus III.).

Az Egyetemi Fotópályázat zsűrije – Dobóczky Zsolt fotóművész elnökletével Csősz Géza fotográfus, Győri Zoltán természetfotós (a tavalyi pályázat természetfotó kategóriájának első helyezettje) és Nyéki Tamás koordinátor – szerint idén Bíró Boglárka fotója bizonyult a legjobbnak (JGYPK, rajz I.). A tavalyi év természetfotó kategóriájának harmadik helyezettje, Kühn András (JGYPK, webprogramozó I.) idén második lett; Nagy Zsombor (ÁJTK, nemzetközi tanulmányok III.) pedig harmadik (ahogy 2008-ban az Egyetemi élet kategóriában). Jutalmat kapott Mucsi Emese (BTK, magyar V.). A kiállított képek április 30-áig tekinthetőek meg a TIK nyitva tartási idejében (hétköznap 8-20, szombaton 9-16 óra között).

A verspályázaton Bártfai Rita (TTIK, gazdaságinformatikus III.) költeménye bizonyult a legjobbnak. Garaczi Zoltán (BTK, történelem I.) és a tavalyi első helyezett, Hujbert Ágnes (JGYPK, rajz) a második, illetve harmadik legszebb verset írta a zsűri, Darabos Enikő irodalomtörténész; a Szegedi Egyetem című lap munkatársa, Petró János és Nyéki Tamás kulturális szervező szerint. A színikritika pályázaton a Kulturális Iroda nem hirdetett eredményt, mivel nagyon kevés munka érkezett be.

Az Egyetemi Tavasz részletes programja a http://www.u-szeged.hu/etavasz oldalon érhető el.
Szekeres Nikoletta
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek