Bezár

Hírarchívum

Határon átnyúló tanuló régióban vállalt szerepet az SZTE

Határon átnyúló tanuló régióban vállalt szerepet az SZTE

2012. november 23.
1 perc

A szegedi universitas szerbiai, sremska kamenicai partnerével együtt azt vizsgálta, hogyan lehet erősíteni az egyetemek gazdaságélénkítő szerepét a határ menti térségben.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A napokban zárult le a Szegedi Tudományegyetem és szerbiai partnere, az Univerzitet Educons (Sremska Kamenica) „LearningRegion” elnevezésű projektje. Az egyéves, 2011. november 15-étől 2012. november 15-éig tartó együttműködés célja az volt, hogy az egyetemek gazdaságfejlesztési szerepvállalási lehetőségét vizsgálja a magyar–szerb határ menti térségben. A kutatók arra a kérdésre keresték a választ, mit tehetnek a felsőoktatási intézmények annak érdekében, hogy a tudásalapú gazdaság motorjává váljanak a régióban, hogyan építhetnek ki gyümölcsöző kapcsolatokat a régió vállalataival, illetve az önkormányzati-állami szféra hogyan járulhat hozzá e két szereplő sikeres együttműködéséhez.

A kutatási téma rendkívül komplex, igen speciális ismereteket és interdiszciplináris megközelítést igényelt. A megbízható kutatási adatok a jövőben megalapozzák az egyetemek erősebb gazdaságfejlesztési szerepvállalását, ennek gyakorlati megvalósulása esetén a szerb–magyar határ menti térség fenntartható fejlődési pályára állhat. Hosszú távon mindez a térség versenyképességének javulásához vezethet.

A program közös kutatócsoport létrehozásával, közös projektmenedzsment felállításával és közös finanszírozással valósult meg az Előcsatlakozási Támogatási Eszköz (IPA), valamint a Magyar és Szerb Állam támogatásával. Az eredmények a http://www.learning-regions.org/ honlapról szabadon letölthetőek. A projekt zárókonferenciájára 2012. november 13-án a szabadkai városházán került sor.

 SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek