Bezár

Hírarchívum

Kiadói nívódíj Mezősi Gábornak

Kiadói nívódíj Mezősi Gábornak

2012. november 10.
2 perc

Tizenhárom kiemelkedő tudományos kötet és ezek szerzői részesültek 2012-ben az Akadémiai Kiadó nívódíjában, az elismeréseket adták át a Magyar Tudományos Akadémia könyvtárában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

konyvboritoTizenhárom kiemelkedő tudományos kötet és szerzői részesültek 2012-ben az Akadémiai Kiadó nívódíjában, az elismeréseket november 7-én adták át a Magyar Tudományos Akadémia könyvtárában. 1974 óta jutalmazzák kiadói nívódíjjal a kor legjelesebb hazai tudományos munkáit. A díjazottak az MTA tudományos osztályainak jelölése alapján, a Magyar Tudományos Akadémia által támogatott és a kiadó gondozásában megjelent művek közül kerülnek ki.

Az idei díjazottak között van Mezősi Gábor egyetemi tanárnak, az SZTE TTIK Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék vezetőjének az elmúlt évben kiadott Magyarország természetföldrajza című kötete: http://www.geo.u-szeged.hu/web/sites/default/files/14Kiadvanyok/egyeb/Mo_termeszetifoldrajza/mezosi_fedel_2.JPG

Mezősi Gábor könyvének újdonsága abban áll, hogy a természeti tényezők kapcsolódási rendszerének regionális értelemben való megfogalmazására vállalkozik. Azaz a kötetben főként nem a tájakról esik szó, amelyek maguk is integrált egységek, hanem annak – regionális szintű – elemzéséről, hogy az egyes tényezők milyen hatáskapcsolatban állnak egymással.

 

A www.libri.hu ismertetője szerint Mezősi Gábor könyvében az „az első rész Magyarországra vonatkozóan az általános természetföldrajzi kérdéseket tárgyalja, alapvetően elméleti jelleggel. A tárgyalás az egyes tényezőkhöz kapcsolódik, és kiterjed a kialakulás, az alapállapot, a hatófolyamatok, a természetes változási tendenciák elemzésére.

A második, regionális tartalmú rész alkalmazott, gyakorlati jellegű. A bemutatás középpontjában a táji konfliktusok, a környezeti értékek és veszélyek, a sajátos táji adottságok szerepelnek, valamint a hatáskapcsolatok vizsgálata, beleértve a hatások következményrendszerének vázlatát is. E műfajában újszerű feldolgozás túlmutat a klasszikus ismereteken, egyes szegmenseiben integrált igényű kérdések megválaszolására is vállalkozik, és szándékai szerint tudományos szempontból valóban a földrajz legbelsőbb szakterületéhez illeszkedik.

A kötetet egyrészt azoknak ajánljuk, akik hallgatóként doktoranduszként, oktatóként, kutatóként szakmai szempontból érdeklődnek a téma iránt, másrészt mindazoknak a szakembereknek, akiknek munkájuk során a természeti erőforrásokkal és adottságokkal kell sáfárkodniuk, vagy felelősek a környezet egységes állapotának fenntartásáért.”

 

További információ: http://akkrt.hu/1169/tudomany/foldrajz/magyarorszag_termeszetfoldrajza

SZTEpress

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek