Bezár

Hírarchívum

Szemere Bertalanra emlékezik a SZAB és az SZTE

Szemere Bertalanra emlékezik a SZAB és az SZTE

2012. november 23.
2 perc

Kétszáz évvel ezelőtt született a Batthyány-kormány belügyminisztere, 1849 miniszterelnöke, a reformkor egyik meghatározó személyisége, Szemere Bertalan. Emléke előtt tudományos üléssel tisztelegnek Szegeden.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A SZAB Magyar Történeti Munkabizottsága és az SZTE Bölcsészettudományi Kar Új- és Legújabbkori Magyar Történeti Tanszéke szervezésében kerül sor tudományos emlékülésre Szemere Bertalan születésének 200. évfordulója alkalmából. A szakmai fórum november 30-án (pénteken) 10 órakor kezdődik a SZAB-székház (Somogyi u. 7.) 110-es termében.

 

Szemere Bertalan (1812-1869) a reformkor, illetve az 1848/49-es forradalom és szabadságharc egyik meghatározó politikusa. Az 1848-as Batthyány-kormányban belügyminiszter lett, s így az ő feladatai közé tartozott az új országgyűlés előkészítése is. Később az Országos Honvédelmi Bizottmányban az igazságügyért felelős pozíciót töltötte be. 1848 decemberében Felső-Magyarország kormánybiztosává nevezték ki, így Miskolcon részt vett a felső-tiszai hadtest újjászervezésében. 1849. május 2-ától miniszterelnök és belügyminiszter Kossuth Lajos kormányzó mellett, egészen a kormány augusztus 11-i lemondásáig. Számos fontos és előremutató intézkedés fűződik ehhez az időszakhoz: továbbfejlesztették a jobbágyfelszabadítást, s elfogadták a nemzetiségi törvényt, amely szabad nyelvhasználatot engedélyezett a nemzetiségeknek a helyi közigazgatásban és az oktatásban. A világosi fegyverletétel után a gondjaira bízott Szent Koronát és a koronázási ékszereket Orsován ásatta el. Először Törökországba menekült, majd Párizsba emigrált, ahol szerény anyagi körülmények között élt. 1851-ben távollétében halálra ítélték. 1865-ben amnesztiát kért és kapott, de már elborult elmével tért haza, s 1869-ben hunyt el.

 

Az eseményen elismert szakemberek világítják meg Szemere pályafutásának, munkásságának egy-egy érdekes, izgalmas és tanulságot szeletét. Ruszoly József (SZTE ÁJTK Jogtörténeti Tanszék) Szemere Bertalan és a népképviselet, Kedves Gyula (Hadtörténeti Intézet és Múzeum) Szemere Bertalan és a honvédség szervezése, Hermann Róbert (Hadtörténeti Intézet és Múzeum) A Szemere-kormány megalakulása, Zakar Péter (SZTE BTK Kar Új- és Legújabbkori Magyar Történeti Tanszék) Szemere Bertalan és a zsidóság emancipációja, míg Pelyach István (SZTE Bölcsészettudományi Kar Új- és Legújabbkori Magyar Történeti Tanszék) Az igazságát kereső emigráns Szemere címmel tart előadást. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek