Bezár

Hírarchívum

Kolozsvári és temesvári előadók a mágneses nanoszerkezetekről

Kolozsvári és temesvári előadók a mágneses nanoszerkezetekről

2012. október 31.
2 perc

Kolozsvári és temesvári kutató fizikusok angol nyelvű tudományos előadásokat tartottak mágneses nanorészecskék és összetett rendszereik (komplex folyadékok és nanokompozitok, hybridanyagok) előállításáról, vizsgálatáról és a lehetséges alkalmazásokról az SZTE TTIK Környezettudományi Doktori Iskolája (KTDI) és a SZAB Kémiai Szakbizottság Analitikai és Környezetvédelmi Munkabizottsága szervezésében október 24-én.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

L_Vekas
Ladislau Vékás
Az előadásokat a KTDI doktorandusz hallgatóinak, a doktori iskola hagyományait folytató úgynevezett aranykurzusok keretében hirdették meg, de minden oktató, illetve graduális képzésben részt vevő hallgató számára nyitottak voltak, így hasznos és érdekes ismeretek forrásai lehettek – tájékoztatott Csákiné Tombácz Etelka, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék egyetemi tanára.

Kolozsvárról az Izotóp és Molekuláris Technológiák Kutató-Fejlesztő Nemzeti Intézetéből (National Institute for Research and Development for Isotopic and Molecular Technologies, Cluj-Napoca, Romania) Rodica Turcu előadásának témája a biokompatibilis, kontrollált funkcionalitású, polimer alapú mágneses nanoszerkezetek röntgen fotoelektron spektroszkópiás jellemzése (XPS characterization of biocompatible polymer based magnetic nanostructures with controlled functionality) volt. A fizikus a bemutatott XPS mérési módszer nemzetközileg elismert szakértője; elmagyarázta a módszer elvi alapjait, ismertette kutatócsoportjának az Európai Unió által finanszírozott FP7-s kutatásokban, illetve a rákellenes hatóanyag szállításra alkalmas funkcionalizált mágneses nanokompozitok előállítása és jellemzése terén elért eredményeit.

R.Turcu
Rodica Turcu
Temesvárról a Román Akadémia Temesvári Bizottságához tartozó Alap- és Magasszintű Technikai Kutatások Központjának Mágneses Folyadékok Laboratóriumából (Romanian Academy-Timisoara Branch, Center for Fundamental and Advanced Technical Research, Laboratory of Magnetic Fluids, Timisoara, Romania) Ladislau Vékás érkezett Szegedre. Előadásában az egyedi mágneses nanorészecskéket és klasztereiket tartalmazó nagy stabilitású mágneses nanofolyadékokról, valamint mágnesesen érzékeny nanoszerkezetekről (Magnetic nanoparticles and clusters: from highly stable magnetic nanofluids to magnetoresponsive nanocomposites) beszélt. Ladislau Vékás a már évtizedekkel korábban felfedezett és mára már széleskörűen alkalmazott (például HiFi-hangszórók membránjainak felfüggesztése, merevlemezek meghajtó tengelyeinek tömítése) mágneses folyadékok világszerte elismert szakértője, az általa vezetett laboratóriumban fejlesztettek ki és szabadalmaztattak számos ipari tömítések gyártására (ROSEAL Co. Székelyudvarhely) alkalmas mágneses folyadékot és a jelenleg piacon lévőnél sokkal jobb mágnesesen kontrollált viszkozitású (magnetoreológiai) folyadékot. Ez utóbbit például luxusautók lengéscsillapítóiban, felhőkarcolók földrengés elleni védelmében és hidak felfüggesztésénél rezgéscsillapítóként használják. Az alkalmazások mellett Vékás bemutatta az Európai Unió által finanszírozott FP7-s kutatásokban elért eredményeiket is.

A Kolozsvárról és Temesvárról jött kollégák és a Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék Csákiné Tombácz Etelka által vezetett Vizes Kolloidok Kutatócsoportja közötti együttműködés már több éves múltra tekint vissza; a szakemberek megosztják egymással kutatási tapasztalataikat, egymást segítve dolgoznak egy nagyon érdekes, a vizes közegben diszpergált mágneses nanorészecskék stabilizálásával foglalkozó, az orvosbiológiai területen széleskörűen alkalmazható (például MRI kontraszt anyag, mágneses hatóanyag szállítás és hipertermia) eredményeket hozó témán.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek