Bezár

Hírarchívum

Szent-Gyorgyi_anya_sirja_kiemelt

Temetői és tudománytörténeti séták

Temetői és tudománytörténeti séták

2012. október 31.
2 perc

Mindenszentek ünnepén, november 1-jén 13 órakor z SZTE és Szeged Város Önkormányzata megkoszorúzza Szent-Györgyi Albert édesanyja, Lenhossék Jozefin (1869–1938) szegedi sírját a Belvárosi temetőben. Az ottani tudóspanteonban a november 7-én 14 órakor kezdődő, temetőkutató vezetésével tett sétán tehetik tiszteletüket az érdeklődők

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A több mint kilenc évtizedes múltra visszatekintő szegedi felsőoktatás számos híres és jelentős oktatója nyugszik a szegedi temetőkben, közülük is a legtöbben a Belvárosi és a mellette lévő protestáns (református és evangélikus) temetőben. Sajnos sokuk neve mára feledésbe merült, pedig egykoron évtizedeken át diákok ezreinek adták át a tudományokat és annak szeretetét, számos hallgatójuk lett később itthon és külföldön világhírű tudós.

 

Szent-Györgyi Albert, Szeged Nobel-díjas tudósának édesanyja, Lenhossék Jozefin is a Belvárosi temetőben nyugszik. A szegedi egyetemre került Szent-Györgyi Albert és családja tagjaként a fiatal kutató édesanyja, Lenhossék Jozefin (becenevén Fini néni) is a Kálvária sugárúti iskolaépületen belüli lakásban élt. Mikor Fini néni elhunyt, Szegeden helyezték örök nyugalomra. A szegedi egyetem egykori oktatója, kutatója, rektora, Szent-Györgyi Albert édesanyjának Belvárosi temetőbeli sírját (V. parcella, 7. sor – a Korda-kripta mögött) az SZTE és Szeged Város Önkormányzata rendbe hozatta. Lenhossék Jozefin síremlékét november 1-jén (csütörtökön) 13 órakor megkoszorúzzák a Szegedi Tudományegyetem és Szeged Város Önkormányzata vezetői, Szent-Györgyi Albert és családjának tisztelői. Emlékező beszédet mond Péter László irodalomtörténész, az SZTE professzor emeritusa.

 

A Belvárosi temetőben, a Szegedi tudóspanteonban november 7-én (szerdán) 14 órától Tóth Tamás temetőkutató vezetésével tudománytörténeti sétát tehetnek az érdeklődők. A sétára előzetesen jelentkezni kell – november 7-én 12 óráig – az SZTE Kulturális Irodában (Dugonics tér 13., telefonszám: 06 62/544-045). A séta a temető főbejáratánál (Fonógyári út) lévő parkolóból indul. A Szegedi tudóspanteon tudománytörténeti sétája az SZTE Szent-Györgyi Emlékév programja.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek