Bezár

Hírarchívum

Esélyegyenlőségi tájékoztatót tartottak a TIK-ben

Esélyegyenlőségi tájékoztatót tartottak a TIK-ben

2012. szeptember 10.
3 perc

A fogyatékkal élő elsőéves hallgatók minden fontos információt megkaphattak támogatásaikról az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ jóvoltából.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

eselyegyenloseg03A Szegedi Tudományegyetemen mintegy 200 fogyatékossággal élő hallgató tanul, közülük a 2012-2013-as tanévben eddig 103-an regisztráltatták magukat (október 5-éig még megtehetik). A különböző juttatásokat félévente, a regisztráció függvényében vehetik igénybe a rászorulók – minderről szó volt szeptember 7-én a TIK-ben tartott esélyegyenlőségi tájékoztatón.

A rendezvényt Szenes Márta esélyegyenlőségi koordinátor nyitotta meg, aki elmondta: immáron tíz éve működik a szegedi egyetemen életvezetési tanácsadás, melynek keretein belül kétfajta támogatást kapnak a rászorulók. Az egyik különböző tárgyi formákban eljuttatott segítség, bizonyos pénzügyi keretek között: jegyzettámogatás, ingyenes fénymásolás, nyomtatás, taxiutalvány kizárólag mozgáskorlátozott hallgatók számára. A másik pedig humán szolgáltatás: gyógytorna, masszázs, tanulást fejlesztő tanfolyamok. A résztvevők fontos információkat kaptak még több között Varga Zsuzsannától, az SZTE oktatási igazgatójától, Pusztai Ildikótól, aki a diszlexiásoknak szóló angolkurzusról adott tájékoztatást; végül Német Tímea, az SZTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzat sajtófőnöke hívta fel figyelmüket a számukra biztosított rendszeres szociális ösztöndíjra. A féléves támogatásokat az Esélyegyenlőségi Bizottság bírálja el.

Az SZTE fogyatékossággal élő hallgatói között megtalálhatóak a látás-, hallás-, mozgássérültek is, de többségükben tanulásban akadályoztatottak (diszlexiások, diszgráfiások, diszkalkuliások). – Nagyon hasznosnak találtam ezt a programot, főleg a felmentésekre és a vizsgáztatási rendre voltam kíváncsi, mivel diszlexiás vagyok. Valószínűleg a jegyzettámogatást és a plusz négy félévet fogom igénybe venni, hiszen a tanulásban akadályoztatottak számára megengedett a diplomamunka halasztása – mondta a www.u-szeged.hu-nak Köteles Mária, az ETSZK ápoló szakos hallgatója.

Az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ a Vitéz utca 17. szám alatt várja az érdeklődőket. A tréninget és a tanácsadást minden hallgató igénybe veheti függetlenül attól, hogy fogyatékossággal él vagy sem. A központ különlegessége a tavaly átadott SANSZ terem. Itt tartják meg a gyógytornát és a masszázst; érdekes, hogy egy vak masszőrt alkalmaznak, illetve ebben a teremben található meg a hallássérülteknek kialakított tanulószoba is.

A TIK-ben megtartott tájékoztatón az is elhangzott: az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ szeretettel vár minden érdeklődőt 2012. szeptember 20-án (csütörtökön) az Aradi vértanúk terén sorra kerülő esélyegyenlőségi napra. A rendezvény célja nemcsak a tájékoztatás, hanem a társadalmi szemléletformálás. Ezt a változást az empatikus programokkal szeretnék elérni. – Lesz jelnyelvtanulás, bekötött szemmel való asztaliteniszezés, kerekesszéken ülve küzdhetünk le különböző akadályokat, és egy szájjal-lábbal festő művész is ellátogat a térre – árulta el Vukovich Katica esélyegyenlőségi referens.

 

További információk a központ honlapján találhatók: http://www.eletv.u-szeged.hu/

 

Cserei Bettina

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek