Bezár

Hírarchívum

Két nemzetközi toplistán is előrébb lépett az SZTE

Két nemzetközi toplistán is előrébb lépett az SZTE

2012. szeptember 11.
3 perc

A legjobb magyarországi egyetem a szegedi universitas. A brit QS a világ felsőoktatási intézményeiről készített friss listáján a legjobb 501-550 egyetem közé helyezte a Szegedi Tudományegyetemet, 50 hellyel javította helyezését. A spanyol cég által készített Webometerics-listán pedig 55 hellyel lépett előre az SZTE.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A világ legjobb 501-550 egyeteme közé helyezte a Szegedi Tudományegyetemet a brit Quacquarelli Symonds (QS) cég friss rangsorában. Itt a szegedi a legjobb magyarországi egyetem. A leginkább elfogadott toplista a brit QS World University Rankings, amelynek 2012/2013-as világrangsorában a magyar intézmények közül a Budapesti Corvinus Egyetemet és az Eötvös Loránd Tudományegyetemet a következő, vagyis az 551-600 közötti csoportba helyezte. Először került fel e listára a Debreceni Egyetem – 601-700. helyre. Ezzel az SZTE 50 hellyel javított tavalyi eredményén. Hasonlóképpen előrébb lépett a Corvinus, míg az ELTE egy kategóriával hátrébb csúszott.

A brit cég átfogó listáján kívül tematikus rangsort is készít, mikor 5 képzési terület (bölcsész, mérnöki, élet- és orvostudományok, természettudományok, menedzsment) 29 oktatási programját vizsgálja – tudtuk meg Pál Józseftől. Az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese elmondta: az SZTE 50 hellyel előrébb lépett, amiben közrejátszhatott, hogy a kutatásban közreműködő nemzetközi szakemberek, a tudományos élet képviselői magasabbra értékelték a szegedi oktatók és kutatók tevékenységét. Ez a szempont nagy súllyal esik latba, hiszen e rangsor online felmérésen alapul: 2012-ben a világ 46 ezer szakembere mondott véleményt. A rektorhelyettes szerint az SZTE megítélését nagyban javíthatta az idén tavasszal rendezetett Szent-Györgyi Konferencia, amelyet 9 Nobel-díjas tudós tisztelt meg jelenlétével. Ugyanakkor a szegedi kutatók konferenciaszereplései ugyancsak hozzájárultak az előrelépéshez. A QS-rangsor készítőinek további szempontja a friss diplomásoknak a munkaerőpiacon való érvényesülése, valamint a munkaadók véleménye a vizsgált egyetemeken folyó munkáról. Hangsúlyosan számításba veszik még a tudományos művek hivatkozási számát, a magyar és a külföldi hallgatóknak az oktatók számához viszonyított arányát.

A QS Rankings szegedi adatai: http://www.topuniversities.com/institution/university-szeged

A másik, az internetes láthatóságot vizsgáló Webometrics-listán a legjobb ötszáz közé került a Szegedi Tudományegyetem – a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, illetve az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel együtt. A Webometrics (Ranking Web of Universities) idén tavasszal ismertetett eredményéhez képest az SZTE az 548. helyről a 493. helyre lépett előre, így 55 hellyel javított pozícióján.

A rangsort a spanyol Cybermetrics lab készíti az alapján, hogy az intézmények mennyire „láthatóak” az interneten. A sorrendet befolyásolja, hogy a Google hány, az adott intézményre mutató weboldalt és külső hivatkozást talál, illetve hogy mennyi a publikációkhoz köthető fájlok száma.

A Webometrics-listán az SZTE: http://www.webometrics.info/en/Europe/Hungary

A sanghaji Academic Ranking of World Universities (ARWU) legfrissebb, 2012-es rangsorára két magyar felsőoktatási intézmény – a Szegedi Tudományegyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem – került fel. A korábbi években is csak ez a két hazai universitas szerepelt e listán. Most az ELTE a 301-400., a szegedi egyetem pedig a 401-500. helyet szerezte meg. Az SZTE némileg rontott a tavalyi helyezésén.

A nemzetközi felsőoktatási listát 2003 óta minden évben összeállítja a sanghaji Jiao Tong University. Százpontos rendszerben értékelik az oktatók és az egykori hallgatók szakmai elismertségét, a publikációk számát és idézési gyakoriságát.

További információ:
http://eduline.hu/felsooktatas/2012/8/14/ARWU_2012_egyetemi_rangsor_KVYYUN


SZTEpress

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek