Bezár

Hírarchívum

Az SZTE Konfuciusz Intézet megnyitotta Kína-körkép előadássorozatát

Az SZTE Konfuciusz Intézet megnyitotta Kína-körkép előadássorozatát

2012. szeptember 30.
2 perc

Dél-Magyarország első Konfuciusz Intézete a Szegedi Tudományegyetemen nyitotta meg kapuit. Az intézet minden hónap utolsó csütörtöki napján előadásra várja az érdeklődőket az SZTE Rektori Hivatal épületébe, ahol szakemberek hozzák közelebb Kínát.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Boka_Janos_ea_2012_09_27„Van-e alkotmánya a Kínai Népköztársaságnak ?” Ezzel a kérdéssel nyitotta meg a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézete a Kínát bemutató előadássorozatát. Bóka János, az SZTE ÁJTK Összehasonlító Jogi Intézete adjunktusának 2012. szeptember 27-i előadása nemcsak a jogászoknak szólt, hanem minden olyan érdeklődőnek, akit foglalkoztat Kína alkotmányos berendezkedése, jogrendszere, igazságszolgáltatása, az állam működése.

„Kína alkotmánya, ahhoz hasonló, ami Magyarországon a rendszerváltozás előtt működött. A magyar népköztársasági alkotmány és a jelenlegi kínai alkotmány között nagyon sok a hasonlóság. Ezért a magyar jogászok számára a jelenlegi kínai alkotmány berendezkedése és működése sokkal jobban érthető, mint a nyugat-európai kollégáink számára, akik a népi demokrácia alkotmányos berendezkedését belülről nem tapasztalhatták meg" – tájékoztatta az SZTE Média Centrumot Bóka János.

Boka_Janos_ea_2_2012_09_27Az előadás számos érdekes szempontot vetett föl a laikus és a szakértő számára egyaránt. Szó esett - többek között - a közigazgatási bíráskodásról. Az előadó vázolta a fejlődési trendek lehetséges kínai irányait is: stagnálás és visszafejlődés, kelet-ázsiai modell, korlátozott reform. Bóka János a Világgazdasági Fórum adataira támaszkodva összevetette Kína és Magyarország igazságszolgáltatásának függetlenségét azt magyarázva, miként lehetséges, hogy a nemzetközi szervezet e szempontból azonos pontszámmal minősítette az ázsiai országot és hazánkat. Kérdésekre válaszolva kitért az emberi jogokhoz való viszony különbözőségére. Az előadással megvalósult Bóka János célja: egyfajta saját viszony kialakításának az elősegítése a távol- keleti országhoz.

 

A Kína-körkép legközelebb október 25-én (csütörtökön) 18 órától formálódik: a szaktolmács és -fordító Simon Adrienn előadásának címe: Nagy ország - "kis nyelv", avagy tanuljunk mégis villámgyorsan kínaiul?

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek