Bezár

Hírarchívum

A kongói válságra kerestek megoldást a hallgatói konferencián

A kongói válságra kerestek megoldást a hallgatói konferencián

2013. április 03.
3 perc

Negyedik alkalommal rendezték meg a Szeged Model United Nations (SzeMUN) háromnapos hallgatói konferenciát az SZTE-n. A március 27. és 29. között megtartott eseményre a Föld összes kontinenséről érkeztek fiatalok.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SzeMUNAz SZTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzat (EHÖK) által szervezett programra több mint 40 külföldi hallgató látogatott el Magyarországra, továbbá 15 diák érkezett az ország számos pontjáról, az SZTE-t pedig az Állam-és Jogtudományi Kar (ÁJTK) nemzetközi tanulmányok szakos hallgatói képviselték, szép eredménnyel. A József Attila Tanulmányi és Információs Központ lebonyolított konferencián a delegáltak megismerték és kipróbálták az Egyesült Nemzetek Szövetségében (ENSZ) kialakult szabályrendszert, a lobbizást, valamint az érdekképviseletet.

 

A SzeMUN-t Tisovszky János, az Egyesült Nemzetek Bécsi Információs Szolgálatának (UNIS) igazgatója nyitotta meg. Az ENSZ nagykövete az időjárási viszontagságok miatt nem tudott személyesen részt venni a fórumon, de webkamerás üzenetét eljuttatta a delegáltakhoz. Beszédében felhívta a figyelmet a kongói válság régóta tartó konfliktusára, melyre azonnali, új megoldások szükségeltetnek. Elmondta még, hogy mennyire fontos a SzeMUN, hiszen e rendezvénnyel válik nyitottá az új generáció az Egyesült Nemzetek Szövetségének munkája, valamint a világ problémái iránt.

 

Az első napon a résztvevők önállóan egy-egy bizottságban mint országok képviselői tárgyaltak és vitáztak a kongói válságról. A következő nap délutánjától már delegációkat alkotva vettek részt a közgyűlésen. A hallgatói konferencia feltétele nem titkoltan a jó kommunikáció készség, a megfelelő angolnyelv-tudás és az érdeklődés volt. Mindezek mellett a szegedi ENSZ-modellezés legnagyobb kihívásának a más országok képviselete mutatkozott, hiszen mindent tudni kellett az adott ország gazdaságáról, kultúrájáról, politikai helyzetéről. Magyarországot a thaiföldi származású Jeeje Dharmajiva képviselte.

 

– Belgiumért szálltam síkra a SzeMUN-on, s számomra nem volt nehéz az ország érdekeivel azonosulni, hiszen jártam már Brüsszelben, és nagyon szeretem az ország történetét, kultúráját. A kongói válság kapcsán az országomnak kiemelt szerep jutott, hiszen Kongó egykor belga gyarmat volt. A konferencia során megtapasztaltam, hogy milyen nehéz lehet az ENSZ-ben dolgozók munkája, hiszen nem könnyű feladat az egyes országok akaratát elfogadtatni másokkal – mondta Kopasz Máté, az SZTE ÁJTK nemzetközi tanulmányok szakára járó II. éves hallgató a www.u-szeged.hu-nak.

 

Az utolsó napon fény derült a legjobb delegációkra, ezt címet Kína és Kongó nyerte el, a legjobb delegáltnak pedig Mucsi László bizonyult, aki Kanadát képviselte.

 

– A legjobb delegáció kiválasztása az idén nagyon nehéz feladatot jelentett, aminek egyrészt örülök, hiszen ez is a SzeMUN színvonalát reprezentálja. A három nap során különböző döntéshelyzetekbe kényszerítettük a delegáltakat, figyeltük érveléseiket, együttműködési kompetenciájukat. Majd ezek alapján választottuk ki a legjobbakat. Örülök, hogy mindenki aktívan részt vett a munkában, és annak is, hogy a Szeged Model United Nations által rengetek nemzetközi kapcsolat született – tájékoztatott Gottesman Dávid főszervező.

 

A kimerült fiatalok kikapcsolódását is biztosították a szervezők: az első napon az Anna-fürdőben pihenhettek a résztvevők, második nap egy állófogadással lepték meg vendégeiket, míg befejezésként sor került az elmaradhatatlan záróbulira.

 

Az ENSZ-modellezést Magyarországon egyedülállóan Szegeden szervezik meg. A SzeMUN nem valósulhatott volna meg a Szegedi Tudományegyetem, az SZTE EHÖK, a STEP, a Szegedi Politológus Hallgatók Egyesülete és az SZTE ÁJTK Európa-tanulmányok Központ támogatása nélkül.

 

A szervezők szeretnék felhívni a hallgatóság figyelmét arra, hogy a rendezvény nemcsak jogtudományokkal foglalkozó egyetemistáknak szól, hanem mindenkinek, aki érdeklődik a világ problémái iránt, az angolt alapkommunikáció szintjén beszéli, és nyitott más kultúrák iránt.

 

Cserei Bettina

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek