Bezár

Hírarchívum

Vérüket adták az egyetemért

Vérüket adták az egyetemért

2013. április 10.
2 perc

Véredben van a KIRÁLYság! – hangzik a VII. Országos Felsőoktatási Véradóverseny szlogenje, a viadal plakátján Elvis Presley ad vért. Április 10-én az SZTE TIK-ben a Szegedi Tudományegyetem hallgatóit várta a Vöröskereszt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 2012/13-as tanévben 37 felsőoktatási intézmény nevezett az Országos Felsőoktatási Véradóversenyre. A megmérettetés célja, hogy minél több fiatal véradót vonjon be a véradó mozgalomba. A hetedik alkalommal megrendezett versenyen három kategóriában folyik a „véres” küzdelem. A győztes a legnagyobb véradói aktivitást felmutató intézmény lesz. Az eredményhirdetést június 14-én, a Véradók Világnapján tartják, de addig is több helyen várják a véradókat a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat szakemberei.

 

Ötödik helyen a versenyben

veradasA Szegedi Tudományegyetem hallgatói április 3. és 23. között 4 alkalommal adhatnak vért a verseny kapcsán. Az SZTE a 10 000 feletti hallgatói létszámú kategóriában jelenleg az 5. helyen áll. Április 10-én az SZTE TIK-ben tömegével jelentek meg a hallgatók. Szép számmal érkeztek minden karról. Több rendszeres véradóval is beszélgettünk, köztük Botlik Gergővel. A harmadéves földrajz szakos egyetemista a Herman Ottó Kollégium lakójaként vesz részt a Diákotthonosok Stúdiós Non-stopja versenyen. Megtudtuk: az ezen induló csapatok pluszpontot kaptak azért, ha jelentkeztek a véradásra.

 

Első véradókkal is találkoztunk a TIK-ben. – Én még soha nem adott vért, a Kémiai Tanszékcsoportról viszont rengeteg ismerősöm igen. Ők győzték meg: itt a helyem. Édesapám hosszú éveken keresztül rendszeres véradó volt, folytathatnám a családi hagyományt. Kicsit izgulok, hogy rosszul leszek-e. De azt hallottam, a véradás jó hatással van a szervezetre, és ezzel másoknak is segíthetek, ezért jöttem el – hallottuk Kalmár Ferenctől.

 

Ajándékok a szponzoroktól

A VII. Országos Felsőoktatási Véradóverseny résztvevői sok ajándékot kapnak a szponzorok jóvoltából. A rendezvény két fő mecénása, a DiákHitel és a Nikon tárgynyereményeket is felajánlottak a vért adó és a játékban részt vevő hallgatóknak. Az egyetemisták a Szentkirályi Ásványvíz Zrt., a Borsodi Sörgyár Zrt., az AVON, a Nestlé és a Knorr által felajánlott termékeket is kapnak. A Hegyalja Fesztivál jóvoltából pedig a második és harmadik helyezett intézmények számíthatnak majd zenés meglepetésre a június 14-i eredményhirdetésen.

 

A VI. Országos Felsőoktatási Véradóverseny nyáron rekorderedménnyel zárt. 2011 szeptembere és 2012 májusa között közel 13 ezer nappalis tanuló nyújtotta segítő karját véradásra, egynegyedük első alkalommal adott vért.

 

A véradások következő időpontja és helyszíne:

 

2013.04.16 10:00-15:00 SZTE ETSZK főépület – Szeged, Temesvári krt. 31.

2013.04.23. 16:00-19:00 Herman Ottó Kollégium – Szeged, Temesvári krt.52-54.

 

A versenyről további információt az OFV Facebook-oldalán találhatnak:

http://www.facebook.com/veradoverseny

 

szöveg: SZTEinfo

fotó: Üllei Kovács László

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek