Bezár

Hírarchívum

szentes_kiemelt

Aláírták a megállapodást: a szegedi egyetem segíti a szentesi diákokat

Aláírták a megállapodást: a szegedi egyetem segíti a szentesi diákokat

2013. január 25.
3 perc

A szentesi Studium Generale program keretében a Szegedi Tudományegyetem oktatói is segítik a szentesi középiskolásokat a továbbtanulásban és a felsőoktatásban való érvényesülésben – erről írt alá együttműködést a város önkormányzata, az SZTE, valamint a Szentes Városért Közalapítvány.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Mint korábban beszámoltunk róla (http://www.u-szeged.hu/hirek/2012-november/szte-reszvetelevel), tavaly novemberben jelentették be a különleges tehetséggondozó program elindítását. Az idén januártól induló kezdeményezésben öt szentesi középiskola vesz részt több mint száz tanulóval. A városban tanulmányokat folytató összes diák bekapcsolódhat, nem feltétel a szentesi lakcím, valamint azok a helyi fiatalok is beadhatták a jelentkezésüket, akik más városban tanulnak.

 

Összefogtak a tehetségekért

Az együttműködést az önkormányzat és a szegedi egyetem mellett helyi cégek és vállalkozók – köztük a Hungerit Zrt., a Metalcom Zrt., az Árpád-Agrár Zrt., a Délkertész, a HK Ceram Kft. – is támogatják, ők az önkormányzattal közösen tízmillió forintot adnak össze a projekt sikeres működéséhez. Így a diákoknak a képzéshez óránként csak egy jelképes összeggel, egy „gömb fagyi árával” kell hozzájárulniuk, amit később az egyetem harmadik félévére való beiratkozás után, tankönyvtámogatás formájában visszakapnak.

 

Megállják a helyüket

A megállapodást a Szegedi Tudományegyetem részéről Szabó Gábor rektor, a szentesi önkormányzattól pedig Szirbik Imre polgármester írta alá a Kurca-parti településen január 22-én.

 

A Studium Generale keretében intenzív képzés indult a 11. és 12. osztályos középiskolás diákok számára, mely az érettségire, felvételire való felkészülést célozza, heti kétszer 45 perces órákkal. Sőt: a szegedi egyetem összedolgozik a középiskolai tanárokkal, hogy olyan tematika szerint tanítsák az e programban résztvevő diákokat, hogy ne csak a felvételijük legyen sikeres, hanem képesek legyenek bent is maradni az egyetemen – mondta el az u-szeged.hu-nak az eseményen szintén részt vevő Homoki-Nagy Mária oktatási rektorhelyettes. Hangsúlyozta, folyamatos a kapcsolattartás az érintett szentesi iskolák és az egyetem között, különösen a Természettudományi és Informatikai Kar, valamint a Mérnöki Kar, a Gazdaságtudományi Kar oktatói vesznek részt a programban, hiszen kifejezetten a természettudományos képzés területén kértek segítséget a szentesiek. A Studium Generaléban hat tantárgyból lehetséges az intenzív felkészülés: matematikából, fizikából, biológiából, kémiából, valamint közgazdasági alapismeretekből és mérnöki-műszaki alapismeretekből. Emellett angolnyelv-oktatás is folyik, hogy nyelvvizsgához juthassanak a program résztvevői. A biológia tárgyat Lantos Ferenc, az SZTE Mezőgazdasági Karának adjunktusa oktatja.

 

A programba bekapcsolódó diákok alkalmanként kisebb-nagyobb csoportokban különböző egyetemi laborokba is ellátogathatnak, valamint olyan néhány napos, illetve hetes táborokat szerveznek számukra, ahol az idősebb diákokkal, valamint leendő egyetemi oktatóikkal is megismerkedhetnek.

 

Felelősséggel a régióért

Homoki Nagy-Mária professzor asszony korábban úgy fogalmazott, az SZTE a Dél-Alföld tudásközpontja akar lenni, felelősséget vállalva a régióért, nem téve különbséget kis- és nagyobb települések között. Az egyetem nem titkolt célja természetesen, hogy Szegedre vonzza a tehetséges diákokat, de ha olyan irányt választanak, mely nincs benne a szegedi egyetem portfóliójában, akkor is örömmel segít az universitas, hiszen a tehetségek felkarolása az egész ország érdeke. Szirbik Imre szentesi polgármester a programmal kapcsolatban azt fogalmazta meg: a városvezetést az motiválta, hogy sokan komolyan szeretnék megalapozni a jövőjüket egyetemi tanulmányaikkal, de a tehetségük mellett anyagi forrásuk nincs a felkészülésre, illetve a felsőoktatásban való részvételre.

 

Fotók: Vidovics Ferenc

SZTEinfo


Szentes galéria
A szentesi megállapodáson készült képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek