Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Tudomány és Innováció
4–5 évvel tovább élünk, mint két évtizede - Szív 3 dimenzióban

A betegek ellátásában a Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinika épületében orvosként dolgozik: képalkotó diagnosztikával, ezen belül is a szív ultrahangos vizsgálatával foglalkozik Nemes Attila. Ugyanakkor a SZTE Általános Orvostudományi Kar II. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ adjunktusaként kutat is: az intézményben idén januárban elhelyezett 3 dimenziós ultrahangkészüléket használva adatokat gyűjt és értelmez a szívvel összefüggő vizsgálati eljárások használhatóságáról.

 

0430_Nemes_A
Sokat tudunk a szívről, de messze nem eleget – mondja Nemes Attila. Fotó: Frank Yvette

– Orvosnak készültem már gyerekkoromban is. A szív működése érdekelt: tudományos diákkörösként nyílt lehetőségem arra, hogy az intézetet vezető Forster Tamás professzor irányításával dolgozhassak. Képalkotó diagnosztikával 1997 óta foglalkozom. Azóta sokat fejlődött a technológia – adja szakmai elhivatottsága hátterét Nemes Attila. Rutinszerűen 2D-s ultrahang készülékkel dolgoznak a világon, de körülbelül 8 éve megjelent a 3 dimenziós képalkotásra alkalmas berendezés is. Ez kiválóan alkalmas a szív mint többüregű szerv vizsgálatára: például képes arra, hogy az orvos a billentyűket szemből nézhesse, de a különleges szerepű bal kamra speciális mozgásának megfigyelésére is.

Hazánkban 5–6 olyan ultrahangkészülék dolgozik, amely képes a szívről 3 dimenziós képet alkotni. Ezek közül az egyik – kooperációs munka eredményeként – Szegeden működik. Így folytatódik a hagyomány: a Csanády, majd Forster professzor irányította klinika élen jár az ultrahang-diagnosztika hazai elterjesztésében. Nemes Attila és négy kollégája foglalkozik a 3D-készülékhez kötődő képalkotó diagnosztikával, s ezzel az úgynevezett invazív beavatkozásokat végző orvosok munkáját segíti. Vagyis együttműködnek a betegek gyógyításáért a kardiológián, a szívsebészeten és a hemodinamikai osztályon, illetve a társklinikákon dolgozó orvosok. Az új készüléket azonban az oktatásban is használják: a medikusok és rezidensek képzése mellett lehetővé vált, hogy a legkorszerűbb diagnosztikai módszereket megismerjék a szakorvosok. Ezen túl a kutatómunkában is új lehetőségeket nyit a berendezés.

– Mikor és mire alkalmas a szív ultrahangvizsgálata? Miként „facsarja ki” magát a szív speciális mozgást végezve? Hogy e kérdésekre válaszolhassunk, sok vizsgálatot kell elvégeznünk. A 3D-s készülék új perspektívát nyitott, de arra is rávilágított: sokat tudunk a szívről, de messze nem eleget – mondja Nemes Attila. Emlékeztet: hazánkban a vezető halálok a szív és az érrendszer eredetű. A szív betegségeinek megértésében is segít a 3D-rendszer.

Három évig dolgozott Hollandiában, az Erasmus Egyetemen ismerkedett meg a legkorszerűbb berendezéssel, a 3 dimenziós képeket kísérő villódzó ábrák és görbék értelmezésével Nemes Attila. Ott – többek között – azt is elemezték, hogy a 3D-s ultrahang menyiben használható terheléses vizsgálatkor. Kiderült: az új módszerrel olyan eltérések is diagnosztizálhatók, amelyeket a 2 dimenziós ultrahang nem tett lehetővé. Ebben a témakörben tapasztalatai és kutatómunkája eredményeit Nemes doktor társszerzőként 17, első szerzőként további 18 közleményben osztotta meg a szakmai közvéleménnyel.

– 4–5 évvel tovább élünk, mint két évtizede, mert a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket – nagy infrastrukturális beruházások és fejlesztések eredményeként – sokkal jobban el tudjuk látni, mint húsz éve – hangsúlyozza a kardiológus. Példaként említi: a koszorúérben a véráramlás kapacitását mérő, úgynevezett CFR-módszer alkalmazása mellett a vizsgáló eljárás eredményét is figyelemmel kísérték több mint tíz éven át. De az erek tágulékonyságához kötődő vizsgálati eljárást is eredményesen alkalmazták. Most pedig itt a 3D-s ultrahangkészülék, amely például a szív ritmuszavarai megértésében előrelépést hozhat, mert olyan paramétereket képes megadni és kiszámolni, amelyek segítenek annak eldöntésében, hogy a páciensnél érdemes-e invazív beavatkozást végezni.

 

Újszászi Ilona

forrás: délmagyar.hu

 

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

P12501191_230x154.png

Rendezvénynaptár *

 • Szorgalmi időszak
  szeptember 05. - december 10.
 • Education period
  szeptember 05. - december 10.
 • Karácsonyi adománygyűjtés a JGYPK-n
  november 14. - december 07.
 • Kreditátviteli időszak
  november 21. - december 04.
 • Kreditátvitel (MODULO-n)
  november 21. - december 04.