Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Tudomány és Innováció
Betegség legyőzésében segít az állatmodell

A betegség vizsgálatára több állatmodell is rendelkezésre áll, de mindegyiknek megvan a maga buktatója. A patkány és egér jó kiindulási pontot biztosít a hasnyálmirigy-gyulladás vizsgálatára, a kórfolyamatok tanulmányozására és a betegség kivédésében szerepet játszó vegyületek tesztelésére.

0219_Rakonczay_Zoltan
Rakonczay Zoltán: A patkány és egér jó kiindulási pontot biztosít a hasnyálmirigy-gyulladás vizsgálatára. Fotó: Karnok Csaba
– Állatkísérletre miért van szükség? Mert emberben például a heveny hasnyálmirigy-gyulladás tanulmányozása, főleg ami a korai folyamatokat illeti, nem megoldható – magyarázza Rakonczay Zoltán. Az SZTE Általános Orvostudományi Kar I. Számú Belgyógyászati Klinikájának tudományos főmunkatársa hozzáteszi: a súlyos hasnyálmirigy-gyulladás, halálozása elfogadhatatlanul magas, körülbelül 10–25 százalék, miközben a betegség megelőzése és kezelése sem megoldott. Szükséges tehát a hasnyálmirigy-gyulladásban szerepet játszó folyamatok kutatása, illetve a kezelési lehetőségek vizsgálata.

– Munkánk során kifejlesztettünk patkányban egy olyan egyszerű módszerrel kiváltható, nem invazív, reprodukálható és homogén súlyos hasnyálmirigy-gyulladást, amely jól modellezi a humán betegség laboratóriumi paramétereit és szövettani jegyeit – mutatja a kutató. – Kísérleteinkben ezt az új modellt is felhasználva vizsgáljuk a heveny hasnyálmirigy-gyulladás kórfolyamatát azonosítva ezáltal olyan támadáspontokat, ahol beavatkozhatnánk a betegség kórlefolyásába. Egy ilyen terület lehet a sejtek energiatermeléséért felelős mitokondriumok épségének a megőrzése. Munkacsoportunk az elsők között igazolta a dajkafehérjék védő szerepét a heveny hasnyálmirigy-gyulladás kialakulásának megelőzésében. Azt is kimutattuk, hogy a gyulladásos fehérjék termelődéséért felelős szabályozófaktor különböző módon való gátlása csökkenti a betegség súlyosságát. Reményeink szerint az általunk azonosított terápiás hatású vegyületek a klinikai kipróbálásig is eljuthatnak.

Vezetéksejtek

Eddig a kutatók csak a hasnyálmirigy-emésztőenzimeket termelő (acinus) sejtek szerepét vizsgálták heveny hasnyálmirigy-gyulladásban. Az utóbbi időben, főként a szegedi munkacsoport kutatási eredményei alapján, felmerült a hasnyálmirigy vázát adó vezetéksejtek fontos kórélettani szerepe is.

Újszászi Ilona

forrás: delmagyar.hu

 

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

DSC_1776_230x154.png

Rendezvénynaptár *

 • Szorgalmi időszak
  szeptember 05. - december 10.
 • Education period
  szeptember 05. - december 10.
 • Karácsonyi adománygyűjtés a JGYPK-n
  november 14. - december 07.
 • Kreditátviteli időszak
  november 21. - december 04.
 • Kreditátvitel (MODULO-n)
  november 21. - december 04.