Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Tudomány és Innováció
A gépészmérnöki munka alkotás is - Mechanotrika a kulcsszó

Sűrített levegővel alkot nagyot – közte díjnyertes precíziós gépet, automata berendezést, de még műizmot is Gyeviki János okleveles gépészmérnök és okleveles villamosmérnök, diákjaival együtt. A szegedi egyetem mérnöki karának laborjában mi is szétnéztünk.

A gépészet és az elektronika házasságából született a ma oly népszerű mechanotrika. E téren alkot nagyot a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara: az automatizálási mechatronikai tajvani világversenyen 2004-ben bronzérmesek lettek. Sűrített levegővel működtetett gépük 1 mikronos pontosságát azzal is igazolták, hogy három tűbe fűzött cérnát „sóhajtozó” berendezésük.

– A 90-es évek eleje óta foglalkozunk pneumatikus berendezésekkel. Az intézmény létezése óta folyik itt élelmiszer-ipari gépész oktatás, szeptembertől indul az általános gépészmérnök képzés. Márpedig e szakma fontos, kreativitást igénylő része a gépek megalkotása – mutat egy sűrített levegővel dolgozó munkahengert az SZTE Mérnöki Karán oktató okleveles gépészmérnök és okleveles villamosmérnök, Gyeviki János. A berendezés egyszerű: egy cső, benne egy dugattyú, ami a beengedett, majd kiengedett levegőtől függően egyenes vonalú mozgást végez.

A gépészettől az automatikáig minden szaktudást be kellett vetniük azoknak a diákoknak, akik mérnök tanáruk irányításával megalkották a minapi Hungexpo-kiállításon sikert arató berendezést. Versenyfelhívásra készült a labor legifjabb gépe, amely képes korongokat szín és anyag (alumínium, réz, vas, műanyag) szerint szétválogatni, illetve különböző raktárhelyekre lerakni.

0611_Gyeviki_Janosek
Gyeviki János és munkatársai – kollégái, Szabó Zénó és Sárosi József, valamint Árva Béla hallgató – szeretik alkotásaikat, a gépeket.
Fotó: Schmidt Andrea

– A hosszú szálakban vásárolt fémdarabokból miként lesz „élő”, a kitűzött feladat elvégzésére képes gép? – kérdezi Gyeviki tanár úr. – Ezt a nagyszerű alkotó folyamatot ismerhetik meg a tervezés és kivitelezés időszakában a diákjaink.

A FESTO világcég által gyártott műizmoknál is pontosabb mikronos pozicionálásra képes Gyeviki János és tanítványból lett kollégája, Sárosi József fejlesztése: le és föl, előre és hátra képes mozdulni, s előre programozott ponton megállni a laborbeli „művégtag”. A munkából kivette részét Csikós Sándor is, aki most védte diplomáját jelesre a TTIK műszaki informatika szakán. A 2011-es OTDK Műszaki Tudományi Szekciójában is sikeresen szerepelt. II. helyezést ért el a pneumatikus izmok pontos pozícionálásával. Ennek is köszönheti, hogy augusztus 1-jétől a mérnöki kar munkatársa lesz.

– A korszerű automatika, számítógépes tervezés és számítástechnika alkalmazása is szükséges például a műizmok tervezéséhez – mondja Gyeviki János. Hozzáteszi: az üzemeltetési mérnök munkája is szép, hiszen az ő felelőssége, hogy a gyár működésre, termelésre készen álljon napról napra. Ugyanakkor a gépészmérnöki munka: alkotás is.

A pontosság mellett kihívás a méret is. Gyeviki János mérnöki fantáziáját immár a nanométeres tartomány izgatja. Számára most az a kérdés: mi van a mikron után?

 

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

P1250119_230x172.png

Rendezvénynaptár *

 • Szorgalmi időszak
  szeptember 05. - december 10.
 • Education period
  szeptember 05. - december 10.
 • Karácsonyi adománygyűjtés a JGYPK-n
  november 14. - december 07.
 • Kreditátviteli időszak
  november 21. - december 04.
 • Kreditátvitel (MODULO-n)
  november 21. - december 04.