Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Tudomány és Innováció
A kémia a természet jósa

Gregory A. Chass 2001-ben Szegeden doktorált, most tanítani jött. Fotó: Karnok Csaba

Új és merész fizikai technológiák a kémiában címmel tartott szemináriumot a szegedi tudományegyetemen Gregory A. Chass. Az University of Walas kutatójával a tudomány határairól is beszélgettünk.

 

0226Gregory_A._Chass
Gregory A. Chass 2001-ben Szegeden doktorált. Most tanítani jött: új és merész technológiákról FOTÓ: KARNOK CSABA
– Nagyon jó hatásfokkal használja föl a szegedi egyetem azt a kevés pénzt, ami rendelkezésére áll – dicséri a Tisza-parti universitast Gregory A. Chass. A fiatal kanadai posztdoktori ösztöndíjjal Kínában tanult, most Angliában, az University of Walas kutatója. Kínába tartva útba ejtette Szegedet is. Szereti a várost, hiszen 2001-ben itt szerzett PhD-diplomát. Most szemináriumot tartott az egyetem Juhász Gyula pedagógusképző kara alkalmazott természettudományi intézetében Új és merész fizikai technológiák a kémiában címmel.

A kvantumelméleten alapszanak Chass kémiai kutatásai. Modern módszerekkel tanulmányozza a molekulák viselkedését.

– Világszerte kevesebb pénz jut a kutatásra, ezért fontos az együttműködés a tudomány világában. Öt különböző nemzetiségű ember hallgatta végig a szemináriumi előadást. Számomra ez a tudományos életben oly fontos kulturális csere jele – fogalmazott Gregory A. Chass.

Előre megjósolni, hogy bizonyos anyagok és bizonyos molekulák hogyan viselkednek majd a gyártás idején, ez minden iparágban és vállalkozásban fontos. Az épületek, bútorok tervezése után eljött az ideje az anyagok tervezésének. A modellezés az anyag kémiai természetét jósolja meg.

– Az ipari kémia a múltban nagyon sok kárt okozott a környezetszennyezéssel – hangsúlyozza a tudós, aki olyan modern katalizátorokat mutatott be, amelyekkel drámai mértékben csökkenthető a levegőbe került szennyezőanyag.

 

Zöld tea, vörösbor

Miért olyan jó antioxidáns a zöld tea vagy a vörösbor? Ezek oxidációt gátló hatása mikor a legideálisabb? A folyamat hogyan működik a szervezetben? Ezekre a kérdésekre is választ keres Gregory A. Chass. Szerinte fontos, hogy naponta igyunk zöld teát. De nem mindegy, hogyan készítjük el az italt. Az antioxidáns hatás fokozása érdekben ne forró, hanem meleg vizet használjunk! – javasolja a kutató. A vörösborról pedig azt mondja: naponta 1–2 pohárkával gyógyszer.

Újszászi Ilona

forrás: delmagyar.hu

 

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

DSC_13641_230x154.png

Rendezvénynaptár *

 • Szorgalmi időszak
  szeptember 05. - december 10.
 • Education period
  szeptember 05. - december 10.
 • Karácsonyi adománygyűjtés a JGYPK-n
  november 14. - december 07.
 • Kreditátviteli időszak
  november 21. - december 04.
 • Kreditátvitel (MODULO-n)
  november 21. - december 04.