Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Tudomány és Innováció
Nanoszerkezetek fém- és fém-oxid felületeken
0416_Fule_Miklos
Az ifjú kutató, Füle Miklós tanítványai körében. FOTÓ: SCHMIDT ANDREA
– Fém-, illetve fém-oxid felületeken tervezett tulajdonságú nanoszerkezeteket igyekszünk előállítani különböző anyagú folyadékréteg alatt femtoszekundumos időtartományba eső fényimpulzusokkal – mondja munkájáról a fizikus Füle Miklós. Az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar adjunktusa kísérleteihez ígéretes felületnek tartja például a szenzorikában, illetve katalitikus folyamatokban is elterjedten használt vanádium-pentoxidot. A lézeres előállítás előnye, hogy a felületen felépülő nanoszerkezetek mennyisége, alakja és a felületi borítottság is finoman szabályozható a lézerimpulzus paramétereinek változtatásával és a kísérlet geometriai paramétereinek szabályozásával, ami akár új tulajdonságokkal rendelkező szerkezetek kialakítását is lehetővé teszi.

A szüntelen technológiai fejlesztés újabb és újabb tervezett tulajdonságú anyagok kutatását teszi szükségessé. A kisméretű elektronikai, optikai eszközök fejlesztésekor különös figyelmet kell fordítani az anyagok méretfüggő tulajdonságaira. A nanométeres mérettartományban elkészítendő és elkészített eszközök elektromos, optikai tulajdonságai erősen függnek a méretüktől. Ezen eszközök esetében nem érvényesek a tömbi anyagokra megállapított törvényszerűségek – hangsúlyozza az adjunktus.

Mi történik az anyaggal, ha nem a klasszikus eljárásokkal állítjuk elő a fém-, illetve fém-oxid felületen a nanoszerkezeteket? Mennyire tervezhető az anyag tulajdonsága azáltal, hogy változtatjuk az előállítás körülményeit? E kérdésekre is választ keres Füle Miklós, mert a nanoszerkezetek alkalmazási lehetősége is érdekli a fiatal kutatót.

Újszászi Ilona

forrás: delmagyar.hu

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

IMG_0087_DxO_230x154.png

Rendezvénynaptár *