Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Tudomány és Innováció
Szolárisenergia-rendszerek

A Szegedi Tudományegyetem 2004 óta folytat kutatásokat a szolárisenergia-hasznosítása területén. Ehhez kapcsolódóan számos eredmény született.

0528_Peter_Szabo_I

Péter Szabó István a mérnöki kar új, Moszkvai körúti épületének tetején. A napkollektorok, napcellák, illetve az épületbeli hőszivattyú működése és adatsora az oktatást is szolgálja. Fotó: Karnok Csaba

 
– A Szegedi Tudományegyetemen 2004 óta folytatunk kutatásokat a szolárisenergia-hasznosítás területén. Első síkkollektoraink készítésekor az olcsóság, vagyis a rövid megtérülési idő elérése volt a cél: a megfelelő hatásfok mellett igen alacsony gyártási költségekre törekedtünk – kezdi történetét Péter Szabó István, az SZTE Mérnöki Kar Folyamatmérnöki Intézet adjunktusa. – 2009-ben már 6 kollektorból és 3 szolártartályból álló labort helyeztünk üzembe, amelyet oktatási és kutatási célra használunk.

A labor napsugárzásmérőjének, illetve hőmérséklet- és térfogatáram-adatgyűjtője segítségével mérhetik a pillanatnyi sugárzási intenzitást. Sőt: pontos hatásfokértékeket is számolhatnak, így összehasonlíthatók a különböző típusú kollektorok.

– 2010-ben készült el új kísérleti berendezésünk, amely két kollektor párhuzamos, illetve tetszőleges sorrendű soros kapcsolását teszi lehetővé. A berendezés jelenleg saját kollektorainkkal üzemel, amelyek különböző paramétereikben változtathatók, így ezen paraméterek hatásfokra gyakorolt befolyása vizsgálható – folytatja a fejlesztések indoklását az adjunktus. – Mindkét mérőállomásunk saját adatgyűjtővel és napsugárzásmérővel rendelkezik.

Rádiófrekvenciás hőmérséklet- és impulzus-adatgyűjtő berendezésüket ipari környezetben használják, kihelyezett mérésekre. Jelenleg egy vákuumcsöves kollektortelep üzemének vizsgálatára alkalmazzák. A hallgatók mérési gyakorlataik és diplomamunkájuk elkészítésekor szeptembertől már használhatják az új Műszaki hő- és áramlástan laboratóriumban megtalálható korszerű mérő és adatgyűjtő eszközöket, hőtechnikai berendezéseket és szoftvereket.

 

Újszászi Ilona

forrás: délmagyar.hu

 

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

tik_045_230x154.png

Rendezvénynaptár *

 • Szorgalmi időszak
  szeptember 05. - december 10.
 • Education period
  szeptember 05. - december 10.
 • Karácsonyi adománygyűjtés a JGYPK-n
  november 14. - december 07.
 • Kreditátviteli időszak
  november 21. - december 04.
 • Kreditátvitel (MODULO-n)
  november 21. - december 04.