Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Tudomány és Innováció
Új, daganatgátló szereket fejlesztenek

Természetes eredetű, gyógyszerként alkalmazott hatóanyagokat, a daganatsejtek osztódását gátló szereket tesztelnek a SZTE Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézetében.

0319_Zupko_Istvan
Zupkó István. Fotó: DM/DV

– Daganatsejtek fenntartására, tesztanyagok tumorellenes hatásának vizsgálatára alkalmas sejtkultúra egység épült ki az SZTE Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézetében. Ez az egyik eredménye a 2003 és 2005 közötti pályázatunk sikerének. A tesztelt anyagok együttműködés keretében kerülnek hozzánk, a legtöbb az SZTE Farmakognóziai Intézetéből és Szerves Kémiai Tanszékéről. Előbbi intézetből növényi kivonatok és az azokból izolált tartalomanyagok, utóbbiból pedig természetes vegyületanalógok – elsősorban szintetikus szteroidok – kerülnek ki – mondja Zupkó István tanszékvezető egyetemi docens. – A vizsgálatok jelentőségét az adja, hogy a gyógyszerként alkalmazott hatóanyagok körülbelül kétharmada természetes eredetű. Ez az arány a tumorellenes hatóanyagoknál mintegy 80 százalék.

– Első lépésként a tumoros eredetű sejteken kiszűrjük azokat az anyagokat, gyógyszerjelölteket, amelyek már alacsony koncentrációban is gátolják a daganatsejtek osztódását. Hatékony növényi kivonatok esetében a biológiai hatás követésével megkíséreljük elemeire bontani a kivonatot és eljutni a tiszta vegyületig – magyarázza a tanszékvezető. – Egy új, biológiai hatást hordozó vegyület felismerése önmagában is érdekes, az esetleges félszintetikus analógok azonban tovább növelhetik a találat jelentőségét. Szintetikus eredetű vegyületek esetében a kapott eredmények alapján megkíséreljük optimalizálni a hatást.

– Az ígéretes anyagok hatásmechanizmusának feltárása nagy kihívás, ugyanakkor nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a jelenleg rendelkezésre álló molekuláknál hatékonyabbakat tervezzünk – közli Zupkó István. – Az elmúlt pár évben ehhez intézetünkben beállítottunk néhány alapvető molekuláris farmakológiai módszert. A saját kapacitásaink hiányosságait pedig kooperációkkal próbáljuk pótolni.

 

A koraszülés ellen

A koraszülés gyógyszeres megelőzésére alkalmas hatóanyagokat is vizsgálnak az SZTE Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézetében. A nagy hagyományokkal rendelkező kutatási irány középpontjában a reproduktív rendszer gyógyszertana áll. Állatkísérletes modelleken keresnek olyan hatóanyagokat, illetve kombinációkat, melyek képesek gátolni a terhes anyaméh idő előtti összehúzódásait.

Újszászi Ilona

forrás: delmagyar.hu

 

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

DSC_2793_230x154.png

Rendezvénynaptár *