2023. február 5., vasárnap English version

Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Felvételi 2015  --  Felvételi információk
Felvételi információk
A 2015-2016-os tanév hivatalos felvételi információi.
Jelentkezési lap beadásával kapcsolatos hasznos információk, e-felvételi tudnivalók.
Az intézmény a 2015-2016-os tanévre kiadott középiskolásoknak szóló felvételi tájékoztatója.
A Szegedi Tudományegyetem 12 karának felvételi honlapjai.
A felvételi eljárás hivatalos információit és tudnivalóit tartalmazó Felsőoktatási felvételi tájékoztató kizárólag elektronikus úton jelenik meg. Felhívjuk leendő hallgatóink figyelmét, hogy a Tájékoztató várhatóan január végén frissülhet a - megjelenés után történt esetleges változtatásokat tartalmazó - hivatalos kiegészítéssel. Javalsoljuk, hogy a benyújtással a felvételizők várjanak a hivalos kiegészítés megjelenéséig, mert a változások hatással lehetnek a felvételi folyamatra az egyes szakoknál.
A felvi.hu hivatalos szakkereső szolgáltatása megmutatja, milyen képzésekre jelentkezhetünk az adott felvételi időszakban a megadott keresési paraméterek alapján.
Felvételi ponthatárok a Szegedi Tudományegyetemre a 2022/2023-as tanévére.
Speciális képzési igényű hallgatók: azok, akik érzékszervi, mozgásszervi fogyatékossággal élnek, kommunikációjukban korlátozottak (diszlexia, diszgráfia), továbbá akik egészségi állapotuk miatt tartósan, általános életmódtól eltérő életvitelre kényszerülnek. Tanulmányaikat számos szolgáltatás segíti az Szegedi Tudományegyetemen.
A hazai felsőoktatási rendszerben a határon túl élő magyar fiatalokra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, ha valamelyik magyarországi felsőoktatási intézményben szeretnének továbbtanulni, mint itthoni társaikra. Ez egyben azt is jelenti, hogy a megfelelő ponthatár elérése esetén jogosultak lehetnek az állami ösztöndíjas képzésben való részvételre is. A határon túli fiataloknak azonban sok mindenre oda kell figyelniük a felvételi űrlapok kitöltésekor.
A felsőoktatási felvételi eljárásról szóló 423/2012. (XII. 29.) sz. kormányrendelet 15. § (6) bekezdése szerint: „A felsőfokú végzettséggel rendelkező jelentkezőket - amennyiben alapképzésre, osztatlan képzésre vagy felsőoktatási szakképzésre jelentkeznek - a felsőoktatási intézmények a felvételi szabályzatukban meghatározott módon a korábbi felsőoktatási tanulmányaik figyelembe vételével és az emelt szintű érettségi követelménytől való eltekintéssel is rangsorolhatják. Ebben az esetben maximum 200 pontot adhatnak a jelentkezőknek, és annak megkettőzésével, valamint a 20-21. §-ban meghatározott többletpontok hozzáadásával határozzák meg számukra az összpontszámot.”
Bezár