2023. február 5., vasárnap English version

Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Felvételi 2015  --  Képzések
Képzések
A tizenkét karú Szegedi Tudományegyetem mintegy harmincezres hallgatói, illetve kétezres oktatói (hétezres dolgozói) létszámával, gyakorlatilag az összes képzési területet felölelő oktatási kapacitásával Magyarország egyik legnagyobb, legszínvonalasabb, legelismertebb felsőoktatási intézménye. Az SZTE-t a különböző nemzetközi rangsorok Európa legjobb száz egyeteme között jegyzik. Egyetemünk 1921-ben költözött át Kolozsvárról a Tisza-parti városba, mára gyakorlatilag eggyé vált Szegeddel. Az egyetem 11 kara a székhelyen, a Mezőgazdasági Kar Hódmezővásárhelyen működik. Az SZTE-n a bolognai rendszernek megfelelően a felsőfokú szakképzésektől az alapképzéseken és a mesterképzéseken át a szakirányú továbbképzésekig és a doktori képzésekig szinte minden, a diákok és a munkaerőpiac által keresett képzés megtalálható.
A Szegedi Tudományegyetem a tudományágak számos területén nyújt tanulási lehetőséget hallgatói és leendő hallgatói számára.
2006 óta a Szegedi Tudományegyetem valamennyi karán a bolognai típusú képzési rendszer van életben. A két képzési ciklusból álló képzési rendszer több továbblépési lehetőséget nyújt, ezzel több idő marad a saját képességek felismerésére. A bolognai folyamat céljai és alapelvei a könnyen érthető és összehasonlítható képzési rendszer kialakítása, illetve a két fő, egymásra épülő képzési szakaszon alapuló képzési rendszer bevezetése, ahol már az első ciklusban szerzett fokozat szakképzettséget nyújt a munkaerőpiacon történő elhelyezkedéshez.
2013 szeptemberétől a tanárképzésben a még létező bolognai típusú osztott képzés mellett megjelent az osztatlan tanárképzés, amelynek keretében a jelentkezők már az érettségi után osztatlan szakokra jelentkezhetnek, amelynek a végén – képzési időtől függően – mindig kétszakos tanári végzettséget szerezhetnek.
A doktori képzést nevezhetjük akár az „oktatási piramis csúcsának" is. Ma már nemcsak az akadémiai tudósok utánpótlását jelentik a doktorandusz hallgatók, hanem sokan közülük a kutatás-fejlesztés területén dolgozva érnek el sikereket a végzés után.
A felvi.hu hivatalos szakkereső szolgáltatása megmutatja, milyen képzésekre jelentkezhetünk az adott felvételi időszakban a megadott keresési paraméterek alapján.
Az SZTE Mesterképzés Kereső szolgáltatásának lényege, hogy megmutatja milyen mesterképzésekre lehet jelentkezni a korábbi tanulmányok teljes- vagy részleges kreditértéken való beszámításának lehetőségével.
Bezár