2023. február 7., kedd English version

Archívum  --  2007  --  15. szám - 2007. november 12.
15. szám - 2007. november 12.
Fókusz
Fókusz
1937. október 28-án ítélték oda Szent-Györgyi Albertnek „a biológiai égésfolyamatok, különösképpen a C-vitamin és a fumársavkatalízis szerepének terén tett felfedezéseiért" az orvosi-élettani Nobel-díjat. Az idei emlékév központi ünnepségeit október 25-én tartotta a Szegedi Tudományegyetem és Szeged városa.
2007. november 14.
2007. november 14.
Egyetemi élet
Egyetemi élet
2007. november 14.
A József Attila Tanulmányi és Információs Központ adott otthont október 26-án a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar ötvenedik születésnapi ünnepségének.
November 8-án és 9-én tartották idén a Szegedi Tudományegyetem Napja rendezvénysorozatot. Ennek keretében került sor az ünnepi szenátusülésre, ahol rangos egyetemi elismeréseket adtak át.
A Szegedi Tudományegyetem és a Veronai Tudományegyetem közös kiadásban megjelent Dante Alighieri Isteni színjátékának hasonmás kiadása. A szegedi bemutatót november 8-án tartották a TIK-ben.
A hazánkban 140-200 ezer embert érintő pikkelysömör új kezelési lehetőségeivel ismerkedhettek meg a genetikai eredetű krónikus bőrbetegségben szenvedő páciensek a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati Klinikáján szervezett nyílt napon.
2007. november 14.
A protokoll szabta időben, öt percben, azaz öt egypercesben szeretném elmondani gondolataimat ezen az örömteli házavató ünnepen.
2007. november 14.
2007. november 14.
2007. november 14.
2007. november 14.
Vita
Vita
2007. november 14.
Mindentudás Egyeteme
Mindentudás Egyeteme
2007. november 14.
Stachó László, a SZTE ZMK Zeneelmélet Tanszékének egyetemi tanársegédje szerint az, hogy miért és hogyan szeretünk egy-egy zenét, tudományos kutatás tárgya lehet. Erre vállalkozik a zenei észlelést és képességet vizsgáló tudomány, a zenepszichológia, amely elméleti és kísérleti kutatások révén ad választ arra, mi történik a fejünkben, amikor zenét hallgatunk vagy állítunk elő.
2007. november 14.
A földrengések és a Föld forgásának kapcsolata címmel tartott előadást november 7-én Póka Andrea (képünkön), az ELTE geofizika szakos hallgatója, akit a XXVIII. OTDK-n nyújtott szereplése alapján hívtak meg előadónak.
Iskolapad
Iskolapad
2007. november 14.
Nem csodálkozom azon, ha egy orvostanhallgató azt mondja: a sok tanulás és a zsúfolt órarend miatt nincs ideje a hobbijára. Azon annál inkább, ha azt: a tanulás és a tudományos munka mellett versenyszerűen kosárlabdázik, és félállásban dolgozik. Pedig Fülöp Béla ezt teszi.
Katedra
Katedra
Vannak olyan életpályák, melyek méltán emelkednek példává, mert bennük a személyiség nagyszerűségéből áradó szorgalom, tettvágy és szakmaszeretet jelenik meg. Bodosi Mihály, az Idegsebészeti Klinika professzora, egykori tanszékvezetője immár második alkalommal vehette át a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti-keresztjét több évtizedes gyógyító, oktató, egyetemvezetői munkásságának, valamint tudományos közéleti tevékenységének elismeréseként.
Irodalom
Irodalom
2007. november 14.
2007. november 14.
2007. november 14.
2007. november 14.
Kultúra
Kultúra
2007. november 19.
„Müntzing főként kísérleti és szabad improvizációs zenével foglalkozik. Saját fejlesztésű hangszere, a flexichord leginkább egy üreges citerához hasonlít, aminek a megszólaltatásához a legkülönbözőbb fémtárgyak szükségeltetnek. A kétszer hat húros flexichord által kiadott hangokat Müntzing egyetlen sampler segítségével rendezgeti” – olvasni az őszi Kulturális Fesztivál programfüzetében.
Az Iszka utazása egy Romániában élő kislány története. Az alkotást az idei filmszemlén mutatták be, ahonnan többszörös díjnyertesként távozhattak az alkotók. A legjobb szerzői film díját és a diákzsűri fődíját is Bollók Csaba kapta, valamint Czakó Judit vihette haza az Arany olló díjat.
A Szegedi Focus Műhely október végén Bécsben vendégszerepelt egy közép-európai színházi sorozat keretében, ahol Szegeden is sikeres darabjukat, a Kacsát mutatták be. Magyarországról csupán négy társulat kapott meghívást a szemlére.
2007. november 19.
Jelentőségükhöz mérten a filmtudomány sem foglalkozik eleget Bódy Gábor és Jeles András munkáival – emlékeztetett a Kettős vetítés című konferencián a szervező, Füzi Izabella, az SZTE filmelmélet és filmtörténet szakjának oktatója. A Bódy- és Jeles-művek összehasonlítására vállalkozó tudományos programsorozat gazdag kísérőrendezvényeivel együtt valóban hiánypótlónak tűnt.
2007. november 19.
2007. november 19.
2007. november 20.
Sport
Sport
2007. november 20.
Harmadik éve szerepel az NB II-es futsalbajnokságban az Universitas Szeged gárdája. A zömében szegedi hallgatókra épülő csapat – mely az SZTE Sportközponttal való megállapodás alapján viseli az egyetem nevét – kimondottan az NB I-es Első Beton Szeged számára nevel ki újabb és újabb tehetségeket.
2007. november 20.
Lapunk előző számában beszámoltunk róla, hogy szép sikereket ért el az SZTE terepduatlon-váltója az egyetemi-főiskolai országos bajnokságon. De mi fán terem ez a sportág, s hogyan kapcsolódik a triatlonhoz?
2007. november 20.
2007. november 20.
2007. november 20.
Riport
Riport
2007. november 14.
A bolognai rendszerre való átállás után, de még kimenő osztályok nélkül csak találgatni lehet, miféle eredményei lesznek az átalakuló tanárképzésnek. A tanárjelöltek munkája azonban a későbbiekben is ugyanaz maradhat, ami most is: a tanítási gyakorlatok egy életre elkötelezhetnek valakit a pedagógusi pálya felé – vagy akár elkedvetleníthetnek tőle.
Bezár