2021. november 30., kedd English version
Archívum  --  2007  --  3. szám - 2007. február 19.  --  Egyetemi élet
Elnököt választott az EHÖK
Megválasztották a Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának (SZTE EHÖK) új elnökét. Telegdy Gergely, a korábbi elnök két év után adta át posztját Török Márknak.
Az SZTE EHÖK választmánya február 16-án döntött az új EHÖK-elnök személyéről. Az elnökjelölti pályázatokat február elsejéig lehetett beadni. Telegdy Gergely, a most leköszönő elnök, aki 2005 óta töltötte be ezt a posztot, nem jelöltette magát újra. Mindössze egyetlen pályázat érkezett: Török Márké.
 
 
Mögöttem az elődöm. Török Márk megválasztott és Telegdy Gergely leköszönő EHÖK-elnök.
Fotó: V. Cs.
 
Török Márk 22 éves, a SZTE bölcsész- és jogászhallgatója. 2004-től és 2006-ig a Bölcsészettudományi Kar Hallgatói Önkormányzatának elnöke, 2005-től mostani EHÖK-elnökké választásáig a SZTE EHÖK alelnöke, 2006 és 2007 között a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) választmányi tagja, valamint a HÖOK Szegedi Regionális Szövetségének elnöke volt, jelenleg is a HÖOK elnökségi tagja.
Török Márk az EHÖK-öt professzionálisan működtetve, a mozgalmi gyökerekhez visszatérve, szolgáltatói alapon fenntartva képzeli el. Pályázatának vezérfonalát is e három szempont adja. Először is fontosnak tartja, hogy az EHÖK az egyetem részeként mint szakszerű, átlátható rendszer működjön. Célszerűnek látja az EHÖK adminisztrációjára támaszkodó egységes bürokrácia kialakítását, ami a kari HÖK-ökön energiát szabadítana fel, hogy azokon több idő maradjon a kreatív munkára. Kiáll amellett, hogy a hallgatói juttatások teljesítmény- és szociális alapon erősen megoszoljanak, a hallgatók érdekképviseletének területén pedig az EHÖK legfontosabb feladatának azt tartja, hogy megfelelő szabályok szülessenek a későbbiekben.
A második a mozgalmi szempont: kiemelt feladatként tekint a szervezet imázsának építésére, új egyetemi közösségi terek megnyitására, valamint a hallgatókkal való hatékonyabb, közvetlen kommunikáció kialakítására. Ezek mellett nagy hangsúlyt helyezne a külső kapcsolatrendszer bővítésére is. Végül a szolgáltatási oldalhoz kapcsolódó programpontjai között szerepel a hallgatói juttatások bővítése, illetve a hallgatói fogyasztói bázisra építve a szolgáltató szektor növelése.
Az említett – általa elsődlegesnek gondolt – feladatok mellett egyéb ötleteket is felvet pályázatában. Szeretne felállítani egy „Senior Testületet". Ehhez számon kellene tartani az elmúlt tizenhat év hallgatói önkormányzati tisztviselőit. Praktikus haszna az lenne, hogy az aktuális tagok adott esetben segítségért fordulhatnának e testülethez. Létkérdésnek tartja, hogy alkalmas tisztségviselők dolgozzanak a hallgatói szervezetekben, ezért kiemeli saját maguk és az utánuk jövők képzésének fontosságát. Változtatni akar azon a helyzeten, hogy jelenleg a hallgatói önkormányzatok a kodifikációs tevékenység és az ifjúságot érintő koncepciók megtervezését tekintve reagáló szerepkörben és nem kezdeményező helyzetben vannak.
Az ülésen harminchétből huszonkilenc olyan választmányi tag volt jelen, aki szavazati joggal is rendelkezett. A TTK HÖK tagjai mandátum híján nem szavazhattak, mert egy sikertelen kari HÖK-választás miatt a régi tagok csak mint ügyvivő testület teljesítenek megbízatást. A lényegében formális szavazás már az első fordulóban sikeres volt. Huszonhét  igennel – két tartózkodás mellett – egyhangúlag EHÖK-elnökké választották Török Márkot. Az új vezető a megválasztása utáni első feladatként azt tűzte ki maga elé, hogy a szolgáltatói alapokra helyezett szervezetfenntartás megvalósítása érdekében megkezdi a tárgyalásokat a különböző hallgatói szolgáltató szervezetek és kari HÖK-ök vezetőivel.
Dunai Tamás

etszk1_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

 • Szorgalmi időszak 2021/22 I. félév
  szeptember 06. - december 11.
 • Szorgalmi időszak
  szeptember 06. - december 11.
 • 2021/22-es tanév szorgalmi időszak
  szeptember 09. - december 13.
 • Kolozsvárról Szegedre – dokumentumtárlat a szegedi egyetem történetéről
  október 07. - december 01.
 • Máthé András fotóművész: Egy kis életmű című kiállítása
  november 25. - december 12.

Gyorslinkek

Bezár