2021. november 30., kedd English version
Archívum  --  2007  --  3. szám - 2007. február 19.  --  Egyetemi élet
MEGKEZDŐDÖTT A MÁSODDIPLOMÁT ADÓ lovastanár- és -szervezőképzés első féléve a gödöllői Szent István Egyetemen az oktatásért felelős Állatorvostudományi Kar közreműködésével. Molnár József, az egyetem rektora és Farkas Sándor, a Magyar Lovas Szövetség elnöke tavaly márciusban kötött együttműködési megállapodást a felsőfokú szakirányú lovastovábbképzés indítására. A hallgatók mintegy harmada az agrárágazathoz kötődik, mellettük több gazdálkodó, vállalkozó is megkezdte tanulmányait, de  ménesigazgató, lovasedző, lovardavezető, műszaki és pr-szakember és polgármester is iskolapadba ül. Farkas Sándor a tanévnyitón örömét fejezte ki, hogy a biológiai, a közgazdasági és a lovas ismereteiket magas szinten bővíteni akaró emberek kerültek a lovasélet látómezejébe.
KEREKASZTAL-BESZÉLGETÉST ÉS KONFERENCIÁT TARTOTTAK a Debreceni Egyetemen „Nők és a karrier a XXI. században” címmel. A február 15-i rendezvény célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a női karrierlehetőségekre napjainkban, és az ezzel kapcsolatos problémákra rávilágítson. Az üzleti és a civil szférából érkező előadók személyes tapasztalataikat ismertették a hallgatósággal, és tanácsaikkal segíteni kívánták a fiatalokat abban, hogy össze tudják hangolni a karrierjüket és a magánéletüket. Az előadásokat követő kerekasztal-beszélgetésen részt vett többek között Clare Birgin ausztrál és April H. Foley amerikai nagykövet.
TÁMOGATOTT KUTATÓCSOPORTJAIK MűKÖDÉSÉRŐL írt alá megállapodást február 14-én Meskó Attila, az MTA főtitkára és Hudecz Ferenc, az ELTE rektora. Az MTA felsőoktatási kutatóhálózatának reformja során arra törekedett, hogy azok a színvonalas és megfelelő nagyságú kutatóhelyek kapjanak támogatást, amelyek a hazai és nemzetközi együttműködésekben a legjobban teljesítenek – olvasható a megállapodásról szóló közleményben, amely hozzáteszi: mindezzel az Akadémia hozzájárul az egyetemi tudományos iskolák fejlesztéséhez, a kutatói utánpótlás erősítéséhez és a színvonalas kutatóegyetemi modell kialakításához.
TÖBB MINT KILENCEZER FŐISKOLAI HALLGATÓ számára indult meg az oktatás az Eszterházy Károly Főiskolán, huszonhat főiskolai, négy egyetemi és huszonegy BA/BSc alapképzési szakon, tizenegy felsőfokú szakképzésben és mintegy húsz szakirányú továbbképzési szakon, szakvizsgaprogramban az ország nyolc különböző pontján. A tanszékek csaknem hatezer kurzust hirdettek meg, melyekre a hallgatók az idén is elektronikusan jelentkezhettek be. A bolognai képzésben részt vevő mintegy kétezer hallgató a második félévét kezdte meg az intézményben. Több mint kétszáz új belépő hallgatója van a főiskolának a tavaszi félévben.
ÖTÖDIK ALKALOMMAL HIRDETTE KI az Institute of International Education (IIE) és a General Electric (GE) a GE Foundation Scholar-Leader regionális felsőoktatási ösztöndíjprogramjának magyar nyerteseit február 15-én. A díjakat Leslaw Kuzaj, a GE közép-európai regionális vezető képviselője adta át a Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központban megrendezett országos díjátadási ünnepségen. A tizenöt nyertes három éven keresztül évente ezer euró ösztöndíjat kap. Ezenfelül lehetőségük nyílik arra, hogy nyáron részt vegyenek egy nemzetközi vezetői készségfejlesztő szemináriumon, illetve egy napon át „árnyékként” kövessenek egy GE-vezetőt, figyelve munkáját.
A KÍNAI ÁLTALÁNOS ÉS ÜZLETI SZAKNYELVET is választhatják 2007 őszétől a Zsigmond Király Főiskolán. A kínait – a többi nyelvhez hasonlóan – olyan nyelvtanároktól sajátíthatják el a hallgatók, akik az adott országban hosszú időn keresztül tanulmányokat folytattak, és diplomát szereztek. Az oktatók közül négyen ez évben tudományos fokozatot is szereznek. A nyelvtanuló diákok így a főiskolán négy nyelvből általános, angolból pedig szakmai nyelvvizsgát is tehetnek.
ÖTÉVES LETT A TALENTUM AKADÉMIAI DÍJ, amelyet újabb három kitüntetett vehetett át február 13-án a Magyar Tudományos Akadémia székházában. Természettudomány kategóriában Gyurcsányi E. Róbert kémikus a kémiai és bioszenzorok fejlesztése terén elért eredményeiért kapta a díjat. Az élettudományok terén Katona István agykutatónak az endokannabinoid rendszer molekuláris és anatómiai szerveződésének terén elért eredményeiért adományozták a díjat. Társadalomtudományi kategóriában Langó Péter régész kapta az elismerést. A kutató a 10. századi magyarság anyagi kultúrájának kutatásaiért kapta a díjat.

DSC_3290_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

 • Szorgalmi időszak 2021/22 I. félév
  szeptember 06. - december 11.
 • Szorgalmi időszak
  szeptember 06. - december 11.
 • 2021/22-es tanév szorgalmi időszak
  szeptember 09. - december 13.
 • Kolozsvárról Szegedre – dokumentumtárlat a szegedi egyetem történetéről
  október 07. - december 01.
 • Máthé András fotóművész: Egy kis életmű című kiállítása
  november 25. - december 12.

Gyorslinkek

Bezár