2021. november 30., kedd English version
Archívum  --  2007  --  3. szám - 2007. február 19.  --  Egyetemi élet
Kétéves a neurobiológiai tudásközpont
Két külföldi, négy magyar szabadalom, több száz hazai és külföldi előadás, számtalan könyv és cikk, tíz PhD- és két akadémiai doktori fokozat, valamint négy új alapítású spin-off cég.
Néhány adat a Szegedi Tudományegyetem elsőként létrehozott tudáscentruma, a Dél-alföldi Neurobiológiai Tudásközpont (DNT) eddigi eredményeiből. A legfontosabb eredmény talán mégis az, hogy a régióban kialakult egy számos kutatócsoportot és gyógyszeripari résztvevőt magába foglaló K+F hálózat, amely átfogja a gyógyszerkutatás és -fej-lesztés teljes vertikumát.
 
 
Telegdy Gyula akadémikus, a központ szakmai vezetője. Fotó:  V. Cs.
 
A tudásközpont ötvenhárom kutatócsoportjában összesen háromszázharminc szakember dolgozik a különböző a neurológiai betegségekkel (Alzheimer- és Parkinson-kór, a depresszió, szorongás, pánik- és szenvedélybetegségek) kapcsolatos kutatásokon – mondta Telegdy Gyula akadémikus, a konzorcium szakmai vezetője.
A tudásközpont létrehozására és működtetésére a Szegedi Tudományegyetem, kutatóintézetek és tíz ipari partner alkotta konzorcium 2004-ben nyert négy évre 1,7 milliárd forintot, melyet a programban részt vevő Egis gyógyszergyár további 250 millió forinttal egészített ki. 2006-ban további két kisvállalkozás, a MusGenex és a JWS Hungary csatlakozott a DNT-hez.
A központ negyven új munkahelyet hozott létre, biztosítva ezzel a fiatal kutatók számára a lehetőséget a Magyarországon maradásra. A DNT 250 millió forintos költséggel kialakított 1.300 négyzetméteres központjában több, az országban egyedülálló labor működik és olyan műszerbázis jött létre, amely hosszú éveken át szolgálhatja a neurobiológiai kutatásokat – mondta Telegdy Gyula.
A cél, hogy a központ a támogatott négyéves periódus erőteljes fejlesztését követően is stabilan tovább működhessen. Ez a további pályázati források bevonásán túl igényli a külső tudományos és ipari kapcsolatok erősítését. Ennek érdekében többek között összeállítottak egy dinamikus termék- és szolgáltatáslistát, melyet már be is mutattak Párizsban a II. Európai Kutatói és Innovációs Kiállításon és Vásáron.
Az akadémikus hangsúlyozta, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivataltól elnyert támogatás a korábbi pályázatoktól eltérően biztosítja a forrásokat az elért tudományos eredmények szabadalmaztatására is. Ez rendkívül fontos, hiszen eddig egyetlen hazai pályázat támogatását sem fordíthatták a kutatók a technológiatranszfer és a szellemi tulajdonvédelem költségeire, amelyek igencsak borsosak lehetnek.
 
A jelenleg alkalmazottaktól eltérő hatásmechanizmusú lázcsillapító fejlesztésén dolgoznak a DNT kutatói. Az általuk vizsgált vegyület a hagyományos lázcsillapítóktól eltérően akkor is hatásos, ha a láz közvetlen kialakulásáért felelős prosztglandin termelődése már elkezdődött a szervezetben. Így talán a hagyományos gyógyszerek mellékhatásai nélkül tud majd lázat csillapítani. A molekula magyar szabadalmaztatása már elkezdődött, s ezt követően derül ki, hogy a vegyület fölkelti-e az ipar érdeklődét, és hosszú távon gyógyszer lehet-e belőle.
Franck János

DSC_13641_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

 • Szorgalmi időszak 2021/22 I. félév
  szeptember 06. - december 11.
 • Szorgalmi időszak
  szeptember 06. - december 11.
 • 2021/22-es tanév szorgalmi időszak
  szeptember 09. - december 13.
 • Kolozsvárról Szegedre – dokumentumtárlat a szegedi egyetem történetéről
  október 07. - december 01.
 • Máthé András fotóművész: Egy kis életmű című kiállítása
  november 25. - december 12.

Gyorslinkek

Bezár