2022. szeptember 26., hétfő English version
Archívum  --  2007  --  15. szám - 2007. november 12.  --  Egyetemi élet
November 3-30-ig rendezik meg A Magyar Tudomány Ünnepét. A rendezvénysorozat célja a tudományos és kutatómunka népszerűsítése, a hazai tudományos kutatás eredményeinek bemutatása – mint azt Vizi E. Szilveszternek, az MTA elnökének és a rendezvény fővédnökének ajánlásában is olvashatjuk.
Az ünnep szegedi megnyitóját az MTA Szegedi Biológia Központjában tartották november 7-én. Az ünnepi tudományos ülésen Hámori József, az MTA alelnöke és Pósfai György igazgató tartott előadást, valamint Dudits Dénes, az SZBK főigazgatója elnökölt. „Sokat beszélünk a tudásalapú gazdaságról. A magas színvonalú kutatások nyomán igen jelentős eredmények születnek, ugyanakkor viszonylag kevés lépést teszünk a technológiai transzferfolyamatok bevezetésében. Szegeden az élettudományok és a biológia, az orvostudományok és az agrártudományok kiemelt jelentőségűek, ezért is hoztuk létre a Biopolisz koncepciót, amelynek pontosan az a lényege, hogy a Szegeden születő szellemi termékek egy bioiparnak az alapját képezzék a jövőben. A hasznosítható ismeretek elvárása jogos igény a politika, a gazdasági irányítás és a társadalom részéről, ez azonban nem jelenti azt, hogy le szabadna mondani a világszínvonalú, versenyképes kutatásról” – tudtuk meg az üléselnöktől, aki hozzátette: várják az érdeklődőket, akik a tudományos rendezvények színes palettájáról válogathatnak. Így például másnap az SZBK-ban nyílt napot tartottak, melynek keretében a kutatóközpont orvosi-egészségügyi vonatkozású kutatásairól hallhattak előadásokat az érdeklődők.
A megnyitóval egy napon tartott kollokviumot a SZAB Nyelv- és Irodalomtudományi Szakbizottsága is Test – korpus – body címmel. „Van ennek az ünnepnek egy pr jellegű oldala is. A tudósok általában viszonylag elszigetelten dolgoznak a saját köreikben, és A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmat ad arra, hogy egyrészt a nagyközönség felé nyissanak, másrészt pedig egymást is jobban megismerjék, és interdiszciplináris tapasztalatokat szerezzenek” – mondta el lapunknak Szőnyi György Endre, a szakbizottság elnöke. „Tavaly elhatároztuk, hogy minden évben ilyenkor rendezünk egy interdiszciplináris konferenciát, amivel megpróbáljuk az irodalomtudomány, a nyelvészet és a néprajz szakembereit összehozni, hogy megismerjük egymást, és megvitassunk közös témákat. Sikerrel vontuk be a hallgatókat és PhD-hallgatókat is, akik így láthatták, mivel foglalkozunk” – tette hozzá a professzor.
A rendezvénysorozat sokszínűségét például Kornis Gyula november 15-én tartandó Mi foglalkoztat ma egy magyar írót? című előadása is mutatja, az ünnep további programjai a www.tudomanyunnep.hu oldalon olvashatók.
A. M.
Bezár