2021. november 30., kedd English version
Archívum  --  2007  --  3. szám - 2007. február 19.  --  Egyetemi élet
Vásárhelyi változások
Először az egyetem rektori tanácsa, majd február 12-én a gazdasági tanács is elfogadta az SZTE Mezőgazdasági Kar azon programját, mely az intézmény anyagi helyzetének javítására vonatkozó rövid távú konszolidációs tervet tartalmazza. A szenátus az eléterjesztett elképzeléseket 42 igen szavazattal, egy tartózkodás és egy ellenszavazat mellett elfogadta, vagyis bizalmat kapott a kar.
Bodnár Károly (képünkön), az MGK megbízott dékánja elmondta, hogy 4-5 évvel ezelőtt kezdődtek anyagi gondjaik, amit nem tudtak kelezni, sőt évről évre növekvő hiány mellett próbáltak meg talpon maradni. A gazdálkodás segítésére még rektori biztost is kineveztek a karra, ám az ő tevékenysége során is tovább nőtt adósságállományuk.
Az MGK hiánya több ok miatt alakult ki. Egyrészt a mezőgazdasági képzésben részt vevők fejkvótáját jelentősen csökkentették, ami egyértelműen kevesebb bevételt jelentett a karnak. Emellett volt két olyan évfolyamuk, amikor nem töltötték fel a hallgatói keretet, ami négy évre előrevetítette, hogy biztosan veszteségük képződik. Az említett tanévekben a felvehető létszám körülbelül fele kezdte meg tanulmányait az MGK-n nappali tagozaton. A harmadik fő ok pedig a tanüzem, ahol a diákok úgynevezett mintagazdaságokban ismerkednek meg a növénytermesztéssel és az állattenyésztéssel, ami a gyakorlatorientált BSc-képzések elengedhetetlen része. Ezek a minigazdaságok – részben méretükből adódóan – nem képesek fenntartani önmagukat abban a formában, ahogy jelenleg működhetnek.
Az elmúlt év végén már látszott, hogy a helyzet nem tartható, vészforgatókönyvek jelentek meg a kar sorsát illetően a mintegy 300 milliós adóságuk miatt. Szóba jött a Mérnöki Karral történő összevonás is, de emellett több megoldási javaslat is felmerült. A hódmezővásárhelyi székhelyű kar fennmaradását a helyi önkormányzat szükségesnek látta, Lázár János polgármester több ízben is tárgyalt Szabó Gábor rektorral az MGK jövőjéről, ám az egyetem első embere ahhoz kötötte az MGK sorsát, hogy valójában mit is akar maga a kar. Világossá tette, hogy ragaszkodik a hallgatókhoz, az agrárképzéshez egyetemen belül, így ami az adásvétel tárgyát képezhette volna, az az épületegyüttes a tanüzemmel, illetve az oktatók egy része – foglalta össze Bodnár Károly.
December 21-én a rektor összdolgozói értekezletet hívott össze, ahol megkérte a kart arra, hogy gondolja át helyzetét, és a kari tanács hozzon döntést arról, milyen fenntartóval kíván a jövőben dolgozni. Személyi változások is történtek ekkor, az MGK addigi főigazgatóját, Mucsi Imrét nyugdíjazták, helyét az átalakítások idejére Bodnár Károly, addigi helyettese vette át.
A megbízott dékánként az intézmény élén álló vezető elmondta, hogy az SZTE MGK Kari Tanácsa januárban szavazott, s 15–4 arányban arra voksoltak, hogy az egyetem irányítása alatt akarnak továbbra is dolgozni. Ezt követően nyújtották be a rektori tanácsnak konszolidációs tervüket, aminek a testület bizalmat szavazott.
Varga Anna

GYTK1_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

 • Szorgalmi időszak 2021/22 I. félév
  szeptember 06. - december 11.
 • Szorgalmi időszak
  szeptember 06. - december 11.
 • 2021/22-es tanév szorgalmi időszak
  szeptember 09. - december 13.
 • Kolozsvárról Szegedre – dokumentumtárlat a szegedi egyetem történetéről
  október 07. - december 01.
 • Máthé András fotóművész: Egy kis életmű című kiállítása
  november 25. - december 12.

Gyorslinkek

Bezár