2022. január 24., hétfő English version
Archívum  --  2007  --  3. szám - 2007. február 19.  --  Egyetemi élet  --  Epresso.hu
Bulvárablak a média falain
Silány, megkarcolt övezet jellemzi a napjainkban egyre növekvő szennylapok tárházát. Ezt a szerénynek mondható miliőt azonban maga az olvasóközönség generálja. Mint minden újság, a bulvár is adott közönséget céloz meg az igényeknek megfelelő tematikával. Annak, hogy miért kerülnek címlapra a nevetség tárgyát jelképező, önmagukat sztárként kezelő ismertségek, egyszerű az oka. Maga a szenzációhajhász közönség alapítja a sztárcsinálás gyárát.
A döbbenet és a megrökönyödés a fő mozgatórugó. Ez a fajta szórakozni vágyás az, ami teret enged az alulminősített lapok megjelenésének.
Témában pedig sosincs hiány. Ha a sztárrá avanzsált hírességek hétköznapos gikszereit is kielemezték már, jöhet a kacsa. Dagad a májuk a megannyi beléjük csepegtetett fricskától. A kiéhezett olvasó páciens pedig kapáslövéssel veszi le a zsírban elterülő ízes falatokat. A hétről hétre magunkba invesztált menzai koszt azonban idővel megfekszi a gyomrunkat! Ezen „antikultúrhatás" ellen azonban vakcina nincs, hacsak nem magunkban keressük azt!
A hápogós lapok azonban nem csak a témai ihletettségben jeleskednek, hanem a bagatell témák káprázatalkotó hatásán túl a kivitelezésben is „nagyot” alkotnak. Ordító hibák „ordítanak” a lapok egymásutánjából. Olyan tényről van jelen esetben szó, amelyet még egy bulvárlap sem engedhetne meg magának, főképp, ha annak országos jelentőségű darabjáról van szó. Az unalom nyújtott perceinek elütésére vettem kezembe a Story magazin egyik számának remekét. A témai repertoár nem ért meglepetésként. Ám az egymás után sorakozó helyesírási és mondatszerkesztési bakik hegyet emeltek a szemeim elé – nyomatékot adva ezzel a papírpazarló formátum igazságának. Az újság – mondhatni – ebben is az olvasóhoz igazodik…. A stílus tehát híven követi a témai adottságot, mintegy bekeretezve a szenvtelenség elvét. Felszínre hozzuk tehát a modern média összes rákfenéjét, s egyesítjük mindezt a sajtó pitvarában. Példát statuálva ezzel a szokások erejének: ha már lúd, legyen kövér!
Molnár Zsuzsa

GYTK1_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

 • Digitális vallomások - Dr. Fráter Loránd emlékkiállítás
  december 04. - január 30.
 • Vizsgaidőszak
  december 13. - január 29.
 • Vizsgaidőszak
  december 13. - január 29.
 • Vizsgaidőszak 2021/22 I. félév
  december 13. - január 29.
 • Vizsgaidőszak
  december 13. - január 28.

Gyorslinkek

Bezár