2021. október 25., hétfő English version
Archívum  --  2007  --  3. szám - 2007. február 19.  --  Irodalom
A sárga borító alatt
Alighanem a magyar folyóirat-kultúra egyik legjobban szerkesztett lapja a Jelenkor. A jellegzetes külcsín: az örök egyszínű sárga borító, a bájos tipográfiai megoldás miatt a címoldalon közölt tartalomjegyzék (tiszteletünk ellenére muszáj megkérdeznünk: vajon mikor mernek szakítani a hagyománnyal?) szokásához híven februárban is érdekes olvasnivalót rejt magában nemcsak az irodalom és a művészet szakemberei, de a kikapcsolódó érdeklődők számára is.
Szemlénkben mégsem Forgách András vagy Márton László olvasmányos prózáit emelnénk ki, hanem a Schein Gáborral készült interjút, mely kíméletlenül pontos és finom megállapításával enged betekintést egy írói gondolkodásba. A lap e számának talán legizgalmasabb része a Ferencz Győző vaskos Radnóti Miklós-monográfiájáról szóló, öntudatlanul egymással is polemizáló két tanulmány. Borbély Szilárdot olvasva nemcsak az életszentség és a Radnóti-jelenség lehetséges kapcsolatáról gondolkodhatunk el, de arról is, vajon mi történik akkor, ha a monográfus tényfeltáró hevében a verseket magukat is dokumentumokká teszi? Vári György részletgazdag és élvezetes elemzése pedig felveti a kérdést: milyen következményekkel járhat egy mégoly felkészült kutató elfogultsága?
A pécsi Jelenkor februári száma azonban azért is különösen ajánlott olvasmány Szegeden, mivel, aki lemaradt volna Bacsó Bélának a az itteni Elméleteink 2000 körül című konferencián tartott előadásáról, az most, ha olvasva is, bepótolhatja azt.
T. T.

etszk1_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

 • Szorgalmi időszak 2021/22 I. félév
  szeptember 06. - december 11.
 • Szorgalmi időszak
  szeptember 06. - december 11.
 • 2021/22-es tanév szorgalmi időszak
  szeptember 09. - december 13.
 • Szeged Városi Ösztöndíj pályázat
  október 06. - október 29.
 • Kolozsvárról Szegedre – dokumentumtárlat a szegedi egyetem történetéről
  október 07. - december 01.

Gyorslinkek

Bezár