2021. november 30., kedd English version
Archívum  --  2007  --  3. szám - 2007. február 19.  --  Kultúra
Audioslave: Revelation
Az Audioslave harmadik lemeze az, amire mindenki számított: egy hangulatában utánozhatatlan, érett, vegytiszta rockalbum. Az együttest 2001-ben hozta létre az ex-Soundgarden énekes Chris Cornell és az egykori Rage Against the Machine crossover banda ritmusszekciója, Tom Morello gitáros, Tim Commerford basszusgitáros és Brad Wilk dobos. A zenekar azóta történelmet írt, és nemcsak hanghordozóikkal, hanem azzal is, hogy az Audioslave az első amerikai rockbanda, amelyik fellépett Kubában.
Új albumukat, a tavaly megjelent Revelationst az old school hard rock és a zenei újítások egyensúlya jellemzi. Úgy idézi meg a hetvenes-nyolcvanas évek legnagyobb rockpillanatait, hogy egy másodpercig sem érezzük kopottnak, ami jórészt Tom Morello – sajnos egyre visszafogottabb – kísérletező gitárjátékának köszönhető. Persze előfordulhat, hogy valakinek olyan zenekarok ugranak be az albumot hallgatva, mint például a Led Zeppelin (vagy esetleg Jimi Hendrix), de az Audioslave nem ismétli, hanem csak hangulatában hozza vissza (olykor-olykor) e rocklegendákat.
Az albumnak nincsenek gyenge pillanatai, de igazán kiemelkedők sem – ezért is nem dobálózok dalcímekkel. Ez persze közel sem középszert jelent, mindössze annyit, hogy hiába duzzadnak energiától a dalok, egyik sem fogja leszakítani az arcod. Az album rendkívül egységes, az elejétől a végéig nem kapunk mást, csak középtempós hard rockot. A változatosságra azonban nem lehet panasz, minden szám nagyon is karakteres. Ebben jókora szerepe van Chris Cornell énekes hangjának és énektémáinak, nem véletlenül ő adja elő – és félig jegyzi is – az eddigi legtökösebb James Bond-főcímdalt, a You know my name-et.
A Revelations kiforrott alkotás: úgy árad belőle a retróhangulat, hogy közben végig friss és egyedi marad. Ha szereted az igazi rockzenét, kötelező darab.
Audioslave: Revelations – Epic/Interscope Records, Sony/BMG, 2006.
Dunai Tamás

konyvtar_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

 • Szorgalmi időszak 2021/22 I. félév
  szeptember 06. - december 11.
 • Szorgalmi időszak
  szeptember 06. - december 11.
 • 2021/22-es tanév szorgalmi időszak
  szeptember 09. - december 13.
 • Kolozsvárról Szegedre – dokumentumtárlat a szegedi egyetem történetéről
  október 07. - december 01.
 • Máthé András fotóművész: Egy kis életmű című kiállítása
  november 25. - december 12.

Gyorslinkek

Bezár