2021. november 30., kedd English version
Archívum  --  2007  --  3. szám - 2007. február 19.  --  Kultúra
„Kedves Tanár Úr! Azt hiszem, most egyenesen hazamegyek, és egyhuzamban vagy egy hétig csak rajzolni fogok!" – írta valaki a Húsz év rajzokban című tárlat vendégkönyvébe a kiállító Barta Andrásnak, a Tömörkény-gimnázium tanárának.
 
 
Barta András tárlata március 9-ig látható. Fotó: V. Cs.
 
A művész-tanár, aki eredendően szobrász, most az elmúlt húsz évben született rajzaiból ajánl az érdeklődőknek egy csokorra valót. A látványt is ennek a koncepciónak rendelték alá: a Bartók Béla Művelődési Központ B Galériájában elsőként balra kell fordulnunk, hogy szemügyre vehessük a gimnáziumi, „tömörkényes" időkre datálható rajzokat, majd az óramutató járásával megegyezően balról jobbra ajánlott haladnunk ahhoz, hogy a későbbi munkákat is megszemlélhessük. A középiskolai stúdiumok után így következnek sorban a főiskolás képek, majd azok a művek, amelyeket a szobrász többségében előtanulmánynak szánt későbbi munkáihoz, végül pedig azok a darabok, amelyek a rajz kedvéért, a művész saját örömére készültek. Ez utóbbi kettő közötti különbség jelenti a kiállítás igazi kuriózumát, sokszínűségét, valamint az a természetközeliség, ami jól láthatóan a képek inspirálója. Aktokat, bibliai idillt idéző bárányokat, erdélyi tájképeket és mély lélekismeretről tanúskodó portrékat is láthatunk ebben a szellemben.
„Csak a nagyközönség szokta meglepőnek tartani azt, ha egy szobrász rajzol – hiszen nagyon sok szobrász rajzol kitűnően, ahogy az ezen a kiállításon is jól látszik" – mondta Nátyi Róbert művészettörténész, a tárlat megnyitója. „Látható, hogy nagyon nagy szívvel és kedvvel készültek ezek a rajzok, ráadásul kiváló mesterségbeli tudással. Sok képen érzékelhető a szobrász, de néhány munka annyira lírai és könnyed, hogy meg nem mondaná senki, hogy az alkotójuknak nem ez a fő profilja.”
A kiállítás 2007. március 9-ig tekinthető meg, munkanapokon 10 és 18 óra között.
N.Á.L.

DSC_3290_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

 • Szorgalmi időszak 2021/22 I. félév
  szeptember 06. - december 11.
 • Szorgalmi időszak
  szeptember 06. - december 11.
 • 2021/22-es tanév szorgalmi időszak
  szeptember 09. - december 13.
 • Kolozsvárról Szegedre – dokumentumtárlat a szegedi egyetem történetéről
  október 07. - december 01.
 • Máthé András fotóművész: Egy kis életmű című kiállítása
  november 25. - december 12.

Gyorslinkek

Bezár