2021. december 8., szerda English version
Archívum  --  2007  --  15. szám - 2007. november 12.  --  Kultúra  --  Mű-terem
Dobozba zárt pillanatok
Elvesztem. Yuri Okamoto miniatűr papírvilága az oka. Csaknem egy órát időztem ugyanis a művésznő mindössze egyetlen teremnyi kiállításán a Móra Ferenc Múzeum emeletén, annyira belemerültem a kisebb-nagyobb széthajtogatott csodadobozok tartalmának szemrevételezésébe.
Yuri Okamoto Papagáj és költő című tárlatán kemény kartonból készült, kihajtogatott ládikákat láthatunk, amelyek belsejében különböző papírkreatúrák által megjelenített képek rejtőznek. A dobozok mind különböző méretűek; szerkezetük és felépítésük is más és más. A millió apró részletet rejtő tájakhoz és utcarészletekhez vagy a (többnyire sokszereplős) jelenetekhez az ihletet a japán művésznő saját élményei adták. Így a tokiói vagy párizsi utcák mellett például egy magyar tanyát is láthatunk. A Tanya című képes dobozának eredete személyes emlékre vezethető vissza, évtizedekkel ezelőtt ugyanis volt férjének egyik barátja, Pakusza Vilmos házában töltöttek egy éjszakát egy magyarországi körút során – ami máig a művésznő legegzotikusabb élményeinek egyike. A kiállításon található tucatnyi különböző képes doboz közül még kettőnek van magyar (és egyben irodalmi) vonatkozása. A kiállítás címadó darabját, a Papagáj és költő című képet Baka István emlékére alkotta, ugyanis volt férje és a költő közeli barátok voltak. A Cirkuszt Karinthy Frigyes azonos című novellája alapján készítette, mert az elbeszélés nagy hatást gyakorolt rá, amikor japánul olvasta.
A kiállított képes dobozokon kívül más jellegű (szintén papírból készült) munkákat is láthatunk, köztük szobrocskákat, illetve könyvrészleteket. Az Egy asszony négy korszaka című sorozatával például anyjának állított emléket a művésznő. A nem mindennapi papíralkotások november 25-ig időznek Szegeden.
Dunai Tamás

DSC_2991_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

 • Szorgalmi időszak 2021/22 I. félév
  szeptember 06. - december 11.
 • Szorgalmi időszak
  szeptember 06. - december 11.
 • 2021/22-es tanév szorgalmi időszak
  szeptember 09. - december 13.
 • Máthé András fotóművész: Egy kis életmű című kiállítása
  november 25. - december 12.
 • Szeged Street Photography Collective Kiállítás
  december 01. - december 17.

Gyorslinkek

Bezár