2021. július 31., szombat English version
Archívum  --  2007  --  3. szám - 2007. február 19.  --  Sport
Életmód – A növényevőké a jövő?
A „wellness-fitnesz" életvitel jelszavaitól hangos manapság temérdek médium, azon egyszerű oknál fogva, hogy divat. Így van ez a vegetarianizmussal is, az utóbbi időben szinte minden étkezési tanácsokat adó honlapon vagy könyvben már külön tárgyalják a hús nélküli étrendet. No de mi is ez a vegetarianizmus tulajdonképp? Több változata létezik, egyrészt a nyugati társadalom igényeihez való alkalmazkodás, másrészt a vallási kívánalmak miatt: hiszen a részben vagy egészben húsmentes étkezést sokan vallási meggyőződésből választják. A legenyhébbnek mondható a szemi-vegetáriánus étrend, amelybe beleférnek a fehér húsok (csirke, hal), a tejtermékek és a tojás is. Az ovo- (tojás-) és lakto- (tej-) vegetáriánus étkezés nevéből látható, hogy tejet, illetve tojást is fogyasztanak, húst azonban nem. A vegán táplálkozásba csak a növényi élelmiszerek férnek bele, de létezik még pusztán nyerskosztalapú és fruitariánus vagyis gyümölcscentrikus táplálkozás is. Bár az utóbbiaknál kétséges, hogy hiánytalanul el tudjuk látni szervezetünket minden ásványi anyaggal és vitaminnal, a vegetáriánus táplálkozás „fő csapását” a WHO (Egészségügyi Világszervezet) egészséges táplálkozásnak minősítette.
 
 
Egyre népszerűbb a zöldségekre épülő étrend. Fotó: szegy
 
Természetesen ennek ellenére igen sokan támadják, ellenzik a vegetarianizmust. Téves azonban az az elképzelés, hogy a vegetáriánusok nem tudnak megfelelő mennyiségű fehérjét bevinni a szervezetükbe, az ételek megfelelő párosításával ugyanis (például gabona és hüvelyesek) hús nélkül is megoldhatják a megfelelő fehérjebevitelt. Arról nem is beszélve, hogy a tapasztalt vegetáriánusok mind egészségesebb bőrről, a vérnyomásproblémák megoldódásáról számolnak be; kevesebb epe- és vesekövesség, cukorbetegség és daganat fordul elő közöttük. Bár Albert Einstein nem dietetikus volt, talán hihetünk a szavainak: „Semmi sem lesz kedvezőbb hatással az emberiség egészségére és túlélési esélyeire, mint a vegetáriánus étkezésre való áttérés.”
Tóth Katalin
Bezár