Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Hírek  --  2013

Újféle táppal az egészségesebb halhúsért a Mérnöki Kar

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara tájékoztató konferenciát tartott szerb partnerével közös projektjéről, melyben a táp fejlesztésén keresztül célozták javítani a halak húsának minőségét.

Szeptember 30-án járt le a szerb–magyar együttműködéssel sikerre vitt Feed Pro Food elnevezésű projekt, melynek az SZTE Mérnöki Kar Élelmiszermérnöki Intézet volt a hazai résztvevője. A rendezvény során ismertették a projekt részleteit és eredményeit, majd a témához kapcsoló színes előadásokat tartottak.

 

haltapGyimes Ernő, az SZTE MK Élelmiszermérnöki Intézetének docense és a projekt menedzsere elmondta, hogy a halhús tápösszetételen keresztüli befolyásolásában komoly előrelépést tettek, és ez a téma érdemes a kutatásra és a folytatásra. Továbbá köszönetet mondott a részt vevő kutatóknak, akik szívüket-lelküket beleadták a munkába. Ezt követően szerb részről Djuro Vukmirović, a FINS kutatója összegezte a projektet. Elmondása szerint a szívrendszeri megbetegedések megelőzhetőek, ha módosított zsírsavban gazdag halakat fogyasztunk. Ennek elősegítésére az együttműködő felek a régióban megtalálható pontyoknak adott táp fejlesztésével kísérleteztek. Elgondolásuk szerint a haltenyésztőknek és tápgyártóknak is javukra válhat, ha nő a halak egészségmegőrző hatása. A program emiatt az új haltáp formulájának kikutatásán túl tartalmazta a táp gyártási eljárásának meghatározását, valamint a takarmány és a halhús minőségének tesztelését is. Az eredmények a kutatók elképzelését igazolták.

 

Az ismertetőt követően a témához illeszkedő előadásokat hallgathatták meg a jelenlévők. A haltermelés és -feldolgozás aktuális kérdéseinek taglalásán túl szó volt az egészséges táplálkozásról, valamint az érrendszeri megbetegedések megelőzését célzó állatkísérletek eredményeiről is. A délután folyamán különböző szekcióülések folytak a haltenyésztés és egészséges táplálkozás témakörében.

 

Haltap
A konferencián készült képek itt megtekinthetők


Az eseményen elhangzottak nem tükrözik az EU hivatalos állásfoglalását. A rendezvény a HUSRB/1002/214/120/1 Research cooperation on developing innovative fish feed for promotion of healthy food int he region projekt keretében valósult meg.

 

SZTEinfo

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

kongressz1_230x154.png

Rendezvénynaptár *

  • Digitális vallomások - Dr. Fráter Loránd emlékkiállítás
    december 04. - január 30.
  • Vizsgaidőszak
    december 13. - január 29.
  • Vizsgaidőszak
    december 13. - január 29.
  • Vizsgaidőszak 2021/22 I. félév
    december 13. - január 29.
  • Vizsgaidőszak
    december 13. - január 28.