Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Hírek  --  2013

Kilépés csak könyvvel – SZTE-s előadó az Olvasás Világnapján

Szeptember 8. az Olvasás Világnapja, ezért az AKG Alapítvány a Marczi és az Olvasásklinika közreműködésével egész napos eseményt szervez, hogy felhívják a figyelmet az olvasás fontosságára. A rendezvényen Szentmártoni Lívia, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója is előadást tart, melyben a kínai írásjelek rejtelmeibe avatja be a hallgatókat.

Szeptember 8-án a budapesti Marczibányi Téri Művelődési Központban ünnepli az Olvasás Világnapját az AKG Alapítvány és a Marczi és az Olvasásklinika. A céljuk, hogy értő olvasásra neveljék az embereket, és hogy ebben segítő élményeket nyújtsanak. A rendezvény mottója: „Olvasni jó, jól olvasni élmény! Legyen az élmény mindenkié”. Ebből kifolyólag szó lesz többek között az olvasási zavarokról, az olvasási nehézségekkel küzdök problémáiról és az olvasásfejlesztés területén megjelent legújabb lehetőségekről is. Az Olvasás Világnapjára egyaránt várják azokat a szülőket és gyerekeket, akik szeretnének elmerülni az olvasás világában. A színes programkínálatban helyet kaptak gyermekfoglalkozások, workshopok, előadások, könyvbemutatók, könyvcserék, de a kor gyermekei akár a digitális könyvolvasásba is belekóstolhatnak a kiállított Ipad-, Tablet Kindle-olvasóknak hála.

 

Ami a fejtágító előadásokat illeti, a neves szakemberek közt szerepel Szentmártoni Lívia, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója is. Az ő előadásának témájául a kínai írásjelek, illetve azok rejtett tartalma szolgál. Ahogy azt az igazgató asszony a rezüméjében írja: „Egy külföldi számára kínaiul megtanulni embert próbáló feladatnak tűnhet: a több ezer kínai karakter, a sajátos hangképzés és a kínai nyelv nehézségéről szóló hiedelmek mind-mind azt a véleményt erősítik, hogy csak az fogjon hozzá ehhez a különleges nyelvhez, akinek egy komplett számítógép működik a fejében. Ha azonban tudatosan tanuljuk a kínai nyelvet, górcső alá vesszük a karaktereket, és megtöltjük azokat számunkra is érthető és felismerhető tartalommal, már közel sem egy rémisztő és megtanulhatatlan nyelvvel szembesülünk.”

 

A program az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság támogatásával valósul meg.

 

SZTEinfo

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

DVETT_20060504004_230x154.png

Rendezvénynaptár *

 • Digitális vallomások - Dr. Fráter Loránd emlékkiállítás
  december 04. - január 30.
 • Vizsgaidőszak
  december 13. - január 29.
 • Vizsgaidőszak
  december 13. - január 29.
 • Vizsgaidőszak 2021/22 I. félév
  december 13. - január 29.
 • Vizsgaidőszak
  december 13. - január 28.