Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Hírek  --  2013

„Zöld Energia Felsőoktatási Együttműködés” projektben vesz részt az SZTE

A TÁMOP 4.1.1.C-2012/1/KONV-2012-0012 azonosítószámú „Zöld Energia Felsőoktatási Együttműködés” című projekt fontos szerepet játszik a Magyarországi egyetemek zöldenergia-kutatásának összehangolásában. Szeptember 10-én Debrecenben tartják a nyitórendezvényt.

1A „Zöld Energia Felsőoktatási Együttműködés” (ZENFE) projekt célja a versenyképes, modern felsőoktatási együttműködés létrehozása az öt konvergenciarégióban, annak érdekében, hogy a résztvevők kutatási, oktatási, szolgáltatási tevékenységük összehangolásával bővítsék a zöldenergia-ipar tudásbázisát, és az ágazati igényeknek megfelelő tudással rendelkező hallgatókat bocsássanak ki. Partnerek: Debreceni Egyetem, Károly Róbert Főiskola, Nyugat-Magyarországi Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem.

 

A program hat alprojekt keretében valósul meg, melyek koordinációjában mindegyik partner részt vállal. Az alprojektek a következők: 1, Szervezetfejlesztés – VIR-DPR (Debreceni Egyetem), 2, Képzésfejlesztés-mentorszolgáltatás (Szegedi Tudományegyetem), 3, Nemzetközi kapcsolatok fejlesztése, hálózatfejlesztés (Nyugat-Magyarországi Egyetem), 4, Karrierszolgáltatás fejlesztése (Pécsi Tudományegyetem), 5, Intézményi-kistérségi együttműködés (Károly Róbert Főiskola), 6, Horizontális alprojekt (Debreceni Egyetem).

 

grafikonAz öt egyetem (DE, KRF, NYME, PTE, SZTE) együttműködésének kiemelt eredménye, hogy létrehoznak és működtetnek egy olyan Zöld Energia Virtuális Intézetet (ZEVI), amelynek feladata az öt intézmény kutatási, oktatási-, és szolgáltatási tevékenységének koordinálása a zöld energetika területén. A Zöld Energia Virtuális Intézet (továbbiakban röviden: ZEVI) kiemelt feladatai az alábbiak: ellátja a zöldenergia területéhez kapcsolódó oktatások, kutatások koordinációját a pályázat partnerei között. Feltárja a kapcsolódási lehetőségeket EU-s és más nemzetközi projektekhez a zöldenergia területén. Kapcsolatokat épít ki a potenciális FP7-es és Horizon 2020 partnerekkel. Ennek érdekében látogatásokat, illetve vendégmeghívásokat szervez belföldi és külföldi szervezetekkel, intézményekkel. Konferenciákat szervez az adott kutatási területen kutatási eredmények, tapasztalatok, és legjobb gyakorlatok megosztása érdekében. A ZENFE projekt futamideje alatt egy workshopot és egy nyitó- és egy zárókonferenciát szervez, amelyekhez elkészíti az előadások kiadványát is. A zöld energiához kapcsolódó tudományos eredmények, nemzetközi együttműködések tapasztalatainak disszeminációja érdekében folyamatos és szoros kapcsolatot tart fenn a ZENFE projekt menedzsmentjével és az alprojektjeivel. További feladat EU-s és más források feltárása a zöldenergia területen kutatásokat végzők számára, a kutatóközpont és egyéb kutatóhelyek fejlesztése érdekében.

 

Szeptember 10-én Debrecenben tartják a projekt sajtótájékoztatóval egybekötött nyitórendezvényét, melyen Gaál István, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese mond köszöntőt. Az eseményen a Szegedi Tudományegyetemet Rákhely Gábor, az SZTE TTIK Környezettudomány Intézetének vezetője képviseli, aki „Az alternatív energiahordozók szerepe az energiagazdálkodásban” címen előadást is tart.

 zenfe

További információ: http://zenfe.unideb.hu/

 

SZTEinfouszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

DSC_6710_230x154.png

Rendezvénynaptár *

 • Digitális vallomások - Dr. Fráter Loránd emlékkiállítás
  december 04. - január 30.
 • Vizsgaidőszak
  december 13. - január 29.
 • Vizsgaidőszak
  december 13. - január 29.
 • Vizsgaidőszak 2021/22 I. félév
  december 13. - január 29.
 • Vizsgaidőszak
  december 13. - január 28.