Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Hírek  --  2013

Vízbarátságot kötött a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara

Az IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program részeként Magyarország és Szerbia számos partnerkapcsolatot köt. Ezek közül az egyik a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara és az Újvidéki Egyetem Technológia Kara közötti új együttműködés. Az Európai Unió anyagi támogatásával az intézmények közös kutatási projekttel kötnek "vízbarátságot".

IMGP8820A "Cross-border network for knowledge transfer and innovative development in wastewater treatment” – WATERFRIEND (HUSRB/1203/2.1.1) projekt a Novi Sadi Egyetem Technológiai Karának és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Mérnöki Karának (MK) szakembereire épül. A projekt 2013. április 16-i nyitánya kísérte a 35 év az agrárműszaki kutatásban című tanácskozást, amely köszöntötte az idén 60 éves Keszthelyi-Szabó Gábort, az SZTE MK Folyamatmérnöki Intézete professzorát.

A "vízbarátság" projekt céljait az SZTE Rektori Hivatala épületében április 16-án délután rendezett tanácskozáson ismertették. Hodúr Cecília, az SZTE MK professzora és a projekt menedzsere, valamint Biljana Pajin, a Novi Sad Egyetem Technológiai Kar követe röviden vázolta a két együttműködő intézmény történetét és tudományos teljesítményét. Seres Zita projektvezető és Ljubica Dokic előadó pedig a „Cross-border Network for knowledge transfer and innovative development in wastewater treatment” határon átnyúló projekt fontosabb fázisait mutatta be.

A víz-, a szennyvíztisztítás, valamint a környezetgazdálkodás területén dolgozik együtt a szegedi és az újvidéki egyetem. A mintegy 166 710 eurós projekt lehetőséget nyújt arra, hogy a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán folytatott szennyvíztisztítási kutatáshoz korszerűbb gépeket és laboratóriumi berendezéseket igényeljenek. Ezzel a jövőben hozzájárulhatnak az oktatók továbbképzéseihez, a tantárgyi segédletek kidolgozásához, illetve szélesíthetik a hallgatók gyakornoki programjait is.

Hodúr Cecília kiemelte: a szegedi universitas fejlesztési rangsorában előkelő helyet foglalnak el a környezettudományokat érintő korszerűsítések, ezért tartja fontosnak a hazai és a szerbiai felsőoktatási intézmény együttműködését. Ha a kitűzött célok megvalósulnak, csökkenthető lesz a természetes vizek szennyezettsége, ami nagyban hozzájárul az egészséges környezet kialakításához itthon és külföldön is. Az IPA-programban résztvevő felek bíznak benne, hogy a „vízbarátok” a június végéig tartó eredményes munkát követően a későbbiekben több közös kutatási projekteket is megvalósíthatnak.


Szöveg: Gaál Bernadett, fotó: Szélpál Szilárd, Szuda Sándor

Vizbaratsag_IPA_Konferencia
A konferencián készült képek itt megtekinthetők

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara és az Újvidéki Egyetem Technológia Kara közötti új együttműködésről tövábbi részleteket itt olvashatnak

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

DSC_2678_230x154.png

Rendezvénynaptár *