Bezár

SZTEhírek

teszedd_web1

Föld napja a Szegedi Tudományegyetemen: szemétszedés és rovarhotel

Föld napja a Szegedi Tudományegyetemen: szemétszedés és rovarhotel

2024. április 23.
4 perc

Egyetemi épületek környékén szedték az eldobált szemetet a Szegedi Tudományegyetem dolgozói, akik a Föld napján, április 22-én csatlakoztak a TeSzedd! elnevezésű akcióhoz. Sok cigarettacsikktől, PET-palacktól, üdítős fémdoboztól és műanyag csomagolóanyagtól tisztították meg az önkéntesek a környezetüket. A résztvevők egyik célja az volt, hogy példát mutassanak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Föld napja alkalmából a Szegedi Tudományegyetem dolgozóinak egy csapata is csatlakozott az egész héten át tartó TeSzedd! önkéntes szemétgyűjtési akcióhoz április 22-én. A résztvevők a Dugonics téri Rektori Hivatalban gyülekeztek, ahol megkapták a szükséges eligazítást, egyenpólót és kesztyűt húzva, emblémázott zsákokkal a kezükben indultak el, hogy közösen tegyék tisztábbá városunkat.

A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési mozgalma, melyet az idei évben 12. alkalommal rendeztek meg az Energiaügyi Minisztérium támogatásával. Az akció szervezője és koordinátora az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.

Dr. Mátyás Dénes, az SZTE Stratégiai Menedzsment Igazgatóság igazgatóhelyettese vállalta az akció koordinálását. – Az SZTE számára fontos a környezettudatosság, környezetünk megóvása és rendben tartása. Ezért csatlakoztunk a TeSzedd! országos kampányhoz – mondta. A központi egységek dolgozói szorgalmasan gyűjtötték az eldobált cigarettacsikkeket és cigarettás dobozokat, üdítős flakonokat, csokipapírokat, papír zsebkendőket és kávéspoharakat. Volt, aki biciklikormányt, melltartót, elpusztult sündisznót, fél pár cipőt is talált az út során.

Teszedd_egyetem_u

– Mi most az egyetemi épületek környezetére koncentráltunk: a Semmelweis utcán, a Bánomkert soron, az Állomás utcán, a Honvéd téren, az Ady téren és a Boldogasszony sugárút környékén gyűjtöttük a hulladékot. Sikeres volt a program, mert megteltek a szemeteszsákok. Nem ez volt azonban az egyetlen egyetemi szemétszedés, április 27-én a TTIK Földrajzi és Földtudományi Intézet hallgatói és oktatói is kesztyűt húznak majd, hogy megtisztítsák a Boszorkánysziget és a Téli kikötő közötti szakaszt – számolt be Dr. Mátyás Dénes, aki egyben az SZTE fenntarthatóságért felelős igazgatóhelyettese is.

– Közösségben minden egy kicsit könnyebben megy – vélekedett az egyik önkéntes, Rádi Kata. – Azt gondolom, feladatunk példát mutatni a fiatal felnőtteknek is. Aki látja, hogy mások helyett szedjük a szemetet, annak eszébe juthat, hogy ha nem dobálják el, akkor nincs is vele feladat. Rengeteg volt Szeged utcáin a cigarettacsikk – tette hozzá észrevételét. Szerinte nem csak a Föld napján kellene szemetet gyűjteni, hanem az év minden napján, mert a mi felelősségünk, hogy milyen Földet hagyunk az unokáinknak.

kavezos_teszedd

A Petőfi Sándor sugárúti Grand Barista kávézóban ingyen kávéval ajándékozták meg az SZTE szemétgyűjtő önkénteseit, akiknek jól esett a frissítő ital a sok hajlongás után.

Interaktív kalandpálya, rovarhotel, fenntarthatósági témahét

A Föld napján, április 22-én az SZTE színes programokkal várta az érdeklődőket. Hogy csak néhányat említsünk, volt interaktív kalandpálya a Gazdaságtudományi Karon, a TTIK Növénybiológia Tanszékén a húsevő növényekről vetítettek filmet, az Állam- és Jogtudományi Karon a nemzetközi és uniós környezetjoggal kapcsolatos ismereteiket bővíthették a résztvevők, az SZTE Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskolában pedig a Föld napja alkalmából kiírt fotópályázat képeiből nyílt tárlat.

Az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolája diákjai rovarhotelt készítettek és virágokat ültettek az intézmény udvarán, a kültéri tantermi órán. Az esemény csak egy volt azok közül az érdekes programok közül, amelyeket az iskola rendez a Fenntarthatósági Témahéthez kapcsolódóan. Az örökös ökoiskola címet viselő intézményben a 2023/2024-es tanév kiemelt témái a levegő és élővilága, a szabadidő, a körforgásos gazdálkodás és ezek mellett a tudatos fogyasztói magatartás és a hulladék.

rovarhotel_jugyu
Rovarhotelt készítettek az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola diákjai. Galéria: Bobkó Anna

A Belügyminisztérium a köznevelésben 2024. április 22. és 26. között hirdette meg a Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között. A Fenntarthatósági Témahéthez csatlakozik a TTIK Földrajzi és Földtudományi Intézet, valamint a Mérnöki Kar is. Az iskolásokat, diákcsoportokat a kari látogatási helyszíneken interaktív előadások és fenntarthatósággal kapcsolatos foglalkozások várják a hét különböző napjain, de önkéntes óralátogató fogadására is van lehetőség rendhagyó tanóra keretében. A témák között szerepelnek: szivacsvárosok, üvegházhatású gázok kibocsátása, klímaváltozás, hulladékból érték, körkörös gazdálkodás, fenntartható és tudatos fogyasztás, özönnövények, biodiverzitás.

A Füvészkert Föld Hete program keretében óvodás és iskolás csoportoknak tart foglalkozásokat előre egyeztetett időpontokban növényvilágról, állatvilágról és természetvédelmi, környezetvédelmi témákról. Az SZTE Móra Ferenc Szakkollégium a korábbi évekhez hasonlóan virágültetést tervez a héten, de több egyetemi kar is rendez fenntarthatósághoz kapcsolódó programokat a hallgatói számára, így például az ETSZK a kari szakmai hét részeként.

Vida-Szűcs Imre

Fotók: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek