Bezár

SZTEhírek

Tudomanytura

„Keltsd életre az ötleteid!” – Karikó Katalin jelenlétében, 2024. április 16-17. között ér újabb csúcsponthoz az SZTE ismeretterjesztő kampánya

„Keltsd életre az ötleteid!” – Karikó Katalin jelenlétében, 2024. április 16-17. között ér újabb csúcsponthoz az SZTE ismeretterjesztő kampánya

2024. március 20.
5 perc

„Hinned kell, hogy felfedezhetsz valamit, amiről más azt gondolta, hogy nem lehetséges, de te mégis képes vagy rá…” – fogalmazott Karikó Katalin „véleményvezérekkel” találkozva. A „Nobel-hetek a Szegedi Tudományegyetemen” ismeretterjesztő kampány legújabb szakaszában az SZTE ötletversenyre hívja a diákokat; TikTok videó-, plakát- és verspályázattal ösztönzi alkotásra az egyetemistákat. Az értékes pályadíjakat a Nobel-díját Szegeden bemutató Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora adja át.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Tudományos stand-uppal, rendhagyó tanórákkal, természettudományi bemutatóval, ötletversennyel és alkotói pályázatokkal teszi emlékezetessé a Szegedi Tudományegyetem a Nobel-díjasaihoz kötődő időszakot.

Az első magyar Nobel-díjas nő, Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora tavalyi szegedi látogatásán jelentette be, hogy ezt a kivételes kitüntetését is elhozza a Tisza-parti városba. Ebből az alkalomból 2024. április 16-án díszünnepséget szervez az SZTE. Karikó Katalin ekkor, a „Nobel-hetek a Szegedi Tudományegyetemen” ismeretterjesztő kampány csúcspontján adja át a középiskolai ötletverseny, továbbá a hallgatókat TikTok video és plakát készítésére, versírásra ösztönző alkotói pályázatok értékes díjait.

kariko_katalin_domter4 Karikó Katalin 2023. október 12-i szegedi látogatásán jelentette be, hogy elhozza a Nobel-díját alma materébe. Fotó: Kovács-Jerney Ádám


Tehetséggondozók találkozása

„A tudomány fancy!” – 2023 őszén indult a „Nobel-hetek a Szegedi Tudományegyetemen” ismeretterjesztő kampány.

A 2023. december 10-i jeles napon, amikor Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora, biokémikus és Krausz Ferenc, az SZTE-vel és a szegedi ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézettel együtt dolgozó fizikus átvette a Nobel-díjat, a szegedi universitas a JATE Klubba hívta a tehetséggondozó szervezetekkel kapcsolatban álló diákokat.

Tudóspalántáknak, tehetséges általános- és középiskolásoknak rendezett vetélkedőt az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság, az SZTE Junior Akadémia, a SCUP Együtt a Tudományért Egyesület, a Csányi Alapítvány.

KJA-4221

Az SZTE Tudáskapuja, vagyis az Interaktív természetismereti tudástár bemutatókkal színesítette a programot.

A tudáspróba résztvevői együtt tekintették meg a Nobel-díj átadó ceremóniát, együtt ünnepelték a két magyar és a Szegedi Tudományegyetemhez is kötődő Nobel-díjas kutatót.

 

Te miként tennéd jobbá a világot?

Az SZTE ismeretterjesztő kampánya 2024 tavaszán tudománynépszerűsítő vetélkedéssel és alkotói pályázatokkal folytatódik.

kja___8799_Rendhagyo_tanora

„Hinned kell, hogy felfedezhetsz valamit, amiről más azt gondolta, hogy nem lehetséges, de te mégis képes vagy rá…” – fogalmazott, amikor „Influenszerekkel is beszélgetett Karikó Katalin, a Dr. Paul Janssen-díjas tudós”. Az azóta számos elismerésben részesült Nobel-díjas kutató mondatát választotta mottónak a SCUP – Együtt a Tudományért Egyesület és az SZTE Junior Akadémia, az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága támogatásával meghirdetett ötletversenyének.

Az „SZTE Nobel-hetek ötletversenyre” a mindennapjainkat érintő, globális társadalmi problémára megoldást nyújtó projektötlettel jelentkezhetnek a 9-12. osztályos tanulókból álló csapatok.

Pályázni egy esszével lehet, melynek témája egy globális problémára vonatkozó akcióterv. A versenyre vonatkozó részletes információk elérhetők itt: https://scup.hu/nobel-hetek-otletverseny/

„Te miként tennéd jobbá a világot? Szállj versenybe az értékes nyereményekért, szerezz tapasztalatot a csoportmunka, a kreativitás és az innováció területén! Keltsd életre az ötleteidet!” – biztatja pályázásra a középiskolásokat a SCUP és az SZTE.

A regisztráció és az esszé beadási határideje: 2024. március 31.

Az esszéverseny 10 legkreatívabb csapata 2024. április 16-án, 8:30-tól kezdődően döntőn, egy interaktív workshopon vehet részt a Szegedi Tudományegyetemen.

A verseny zsűrijének munkájában részt vesz – többek között – Karikó Katalin egyetemi csoporttársa, Szabados László, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont tudományos tanácsadója is. Badó Attila jogászprofesszor, az SZTE Junior Akadémia elnöke vállalta a zsűri elnöki tisztét.

A legjobb 3 csapat – 50 ezer forint, illetve 40 ezer, valamint 30 ezer forint – értékű ajándékcsomagot. valamint az SZTE szakjaira vonatkozó 10, illetve 8, valamint 8 intézményi felvételi pontot kap.

A pályázat és a workshop szakmai koordinálója: a SCUP Együtt a Tudományért Egyesület https://scup.hu/

 

ScUp_-_Nobel-hetek_otletverseny

Karikó Katalin jelenlétében

A Szegedi Tudományegyetem és a Nobel-díj” – ez a témája a TikTok videó és plakát készítésére, valamint versírásra ösztönző pályázatnak.

A Magyarország középiskolásait és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) nappali tagozatos hallgatóit megszólító alkotói pályázatok célja a tudomány és a kutatói pálya, a felsőoktatási intézmény és a továbbtanulás népszerűsítése.

Inspiráló információkkal segíti a jelentkezőket az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság (NKI): a pályázati fölhívások élén QR-kóddá formált linkekkel vezet el az egyetemi honlap azon oldalaira, amelyeken a szegedi universitashoz kötődő Nobel-díjasokról olvashatnak az érdeklődők. A felhívás részletei elérhetőek az SZTE honlapján itt.

A közösségi platformok influenszerein keresztül is népszerűsíteni szeretné a tudományt és a kutatói pályát az SZTE. A véleményvezérek segíthetik a tájékoztatást a továbbtanulás lehetőségeiről és a Szegedi Tudományegyetem értékeiről. Ezért vár TikTok / Reels videókat a középiskolásoktól az SZTE Junior Akadémia és az SZTE nappali tagozatos hallgatóitól az alkotói pályázatokat kezdeményező SZTE NKI. A pályázóknak használniuk kell a feltöltött videó leírásában az #szte #szentgyörgyi #karikokatalin #nobel hashtag-eket.

A plakátkészítő és a versíró pályázatra a Szegedi Tudományegyetem nappali tagozatos hallgatóinak jelentkezését várjuk.

Az alkotói pályázatokat a rendezveny@szte.hu e-mail-címre 2024. április 5-én, 24 óráig lehet elküldeni.

Az SZTE alkotói pályázatait értékelő zsűri elnöke Karikó Katalin egykori biológia szakos csoporttársa, Géczi János DSC József Attila-díjas író és képzőművész. A vizuális kategóriák további döntnökei: Váraljai Anna művészettörténész, az SZTE BTK Filozófia Tanszék egyetemi adjunktusa, valamint Sahin-Tóth István, az SZTE NKI közösségimédia szakértője és kreatív munkatársa. A versszövegek értékelésébe bekapcsolódik Tóth Ákos, az SZTE BTK lírai alkotásokkal foglalkozó egyetemi adjunktusa, valamint Újszászi Ilona, az SZTE NKI senior kommunikációs szakértője.

Minden alkotói pályázat díjazottjai értékes nyereményben részesülnek, miközben a dobogós középiskolások az SZTE szakjain érvényesíthető – 10, 8, 5 – felvételi többletpontot is kapnak. Az I. helyezett 100 ezer forint, a II. 50 ezer, míg a III. helyezett 25 ezer, a közönségdíjas mű alkotója 25 ezer forint jutalomra számíthat.

SZGYTV_Kariko_Katalin-71

2024. április 16-tól exkluzív kiállítóhelyen tekintheti meg Szeged népe és minden érdeklődő a 2023-as fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat, illetve Karikó Katalin néhány más kitüntetését. Archív fotó Sahin-Tóth István

A 2024. április 16-i ünnepélyes díjkiosztó díszvendége lesz Karikó Katalin, az SZTE Nobel-díjas kutatóprofesszora.

Karikó Katalin 2024. április 17-én szakmai és szegedi programokon vesz részt. A rendezvénysorozat eredményeként exkluzív kiállítóhelyen tekintheti meg Szeged népe és minden érdeklődő a 2023-as fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat, illetve Karikó Katalin néhány más kitüntetését.

Az ötletversennyel és az alkotói pályázatokkal kiteljesedő „Nobel-hetek a Szegedi Tudományegyetemen” ismeretterjesztő kampány ígérete igazolódik: „A tudomány fancy!”

SZTEinfo

Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek