rank

Nemzetközi és hazai rangsorokban is remekel az SZTE

SZTE: Magyarország legjobb egyeteme a QS World University Rankings szerint, a legjobb vidéki és a legzöldebb hazai intézmény. Legyen szó tudományos tevékenységről, nemzetközi aktivitásról, internetes láthatóságról vagy környezettudatosságról az SZTE minden területen jeleskedik.



  • az SZTE Magyarország legjobb egyeteme a 2015/2016-os QS World University Rankings szerint
  • a legjobb vidéki egyetem a HVG rangsor alapján
  • a világ legjobb 500 egyeteme között a sanghaji listán
  • a legjobb 1000 között a tudományos tevékenységek mércéjén
  • Magyarországon a legzöldebb felsőoktatási intézmény


Kiemelkedő a QS rangsorban a szegedi egyetem

world-university-rankingsA brit Quacquarelli Symonds (QS) 2015-ben a világ több mint 3000 egyetemét vizsgálta 6 szempont alapján. A lista elkészítésekor az akadémiai szféra és a munkáltatók értékelését, a tudományos munkák idézettségét, az oktatók és a hallgatók arányát, valamint a külföldi hallgatók és oktatók számát vették figyelembe. A QS World University Rankings 2015/2016-os listán a legjobb 550 intézmény közé került a szegedi egyetem. A listán az SZTE az 501-550. helyezést érte el, ami az összes vizsgált egyetemet tekintve a legjobb 15%-ba való tartozást jelenti. Ez a pozíció magyarországi viszonylatban is az egyik legjobb.


Az ARWU, a CWUR és a THE rangsoraiban az SZTE

arwuAz Academic Ranking of World Universities (ARWU) rangsort az oktatók teljesítménye, a tudományos jelentőség és az oktatás minősége alapján állítják össze. A rangsorban az SZTE 2012 óta tartja pozícióját, 2015-ben ismét a 401-500. helyen szerepelt. Ezzel az eredménnyel – holtversenyben az ELTÉ-vel – a szegedi egyetem Magyarországon az első.


CWUR2015-ben ismét felkerült a Center for World University Rankings (CWUR) világrangsorra a Szegedi Tudományegyetem. A világ legjobb 1000 egyetemét, 8 szempont alaján rangsoroló listán a 731. az SZTE.


Times higher educationA világ 800 legjobb felsőoktatási intézményét rangsorolta idén a Times Higher Education. A lista összeállításánál 13 mutatót alkalmaztak 5 csoportba sorolva. A 2015/2016-os világrangsorra a neves angolszász egyetemek mellett a Szegedi Tudományegyetem is felkerült. Az SZTE a 601-800. kategóriába jutott.


A tudományos tevékenységet mérő rangsorok

URAP_University_Ranking_By_Academic_PerformanceA tudományos publikációkat középpontba helyező University Ranking by Academic Performance (URAP) 2015-ös listája a világ legjobb 2000 egyetemét rangsorolta. A 2015-ös listán 11 magyar intézmény kapott helyett, a Szegedi Tudományegyetem a legjobb 1000 közé került: a 648. helyen végzett. A felsőoktatási intézményekben dolgozó oktatók és kutatók publikációinak száma, valamint idézettsége alapján állítja össze évről évre listáját a Leideni Egyetem. A 2015-ös rangsorban az SZTE a 703. helyen szerepelt.


A HVG 2016-os felsőoktatási rangsora

hvgA hallgatói és az oktatói kiválóság alapján a Szegedi Tudományegyetem 2015-ben is felkerült a HVG felsőoktatási rangsorára. A lista összeállításakor olyan tényezőket vettek figyelembe, mint a nappali alap- és osztatlan képzésekre első helyen jelentkezők száma, a felvettek pontátlaga, a tudományos fokozattal rendelkező oktatók száma, valamint az MTA-címekkel rendelkező oktatók aránya. A hazai rangsorban a 4. helyen szerepel az SZTE: ezzel a legjobb vidéki egyetem hazánkban.


Környezettudatosság és internetes láthatóság

webometricsA hazai felsőoktatási intézmények között dobogós helyre állhatott a Szegedi Tudományegyetem a Spanyol Nemzeti Kutatótanács által készített Webometrics (Ranking Web of World Universities) 2015-ös rangsorában. A lista a weboldallal rendelkező több mint 22 ezer felsőoktatási intézményt vizsgálta azzal a céllal, hogy az intézmények webes megjelenését értékelje. A rangsorban a legjobb 1000 közé 5 magyar egyetem került. Javítva korábbi helyezését – 2015. januárban az 545. – az SZTE a 485. a listán.


greenmetricAz Indonéziai Egyetem indította útjára a világ zöld egyetemeit rangsoroló listát, amelyen 2010 óta folyamatosan javítja pozícióját a Szegedi Tudományegyetem. Az intézmény 2014-ben a top 20 közé emelkedett, a világrangsorban a 19., Európában a 11. helyre lépett. Ezzel Magyarországon változatlanul a legzöldebb felsőoktatási intézmény az SZTE.




esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Balogh_LaszloBalog László - ETSZK, gyógytornász

Világ életemben az egészségügy iránt vonzódtam. Talán ezért jelentkeztem először biológia szakra, ami nem vált be. Később gyógymasszőrködéssel foglalkoztam, ott ismertem meg nagyon sok olyan embert, akik az SZTE ETSZK gyógytornász szakára járnak. Megtetszett a tudás, amit ők képviselnek, ezért eldöntöttem, hogy én is ide akarok járni. Azért a Szegedi Tudományegyetemet választottam, mert itt olyan gyakorlatorientált a gyógytornászképzés, mint sehol máshol az országban. A gólyatábor és kari bulik is nagyon jók, összességében mindennel meg vagyok elégedve.



Holecska_ZoltanHolecska Zoltán – BTK, történelem

Az egyetemválasztáskor több szempontot is figyelembe vettem. Az egyik legfontosabb köztük az volt, hogy erős legyen az érdeklődési területem kutatása. A másik pedig, hogy megfizethető legyen az ottani élet. Szegeden teljesült az, amit vártam: sokkal olcsóbb, mint Budapest, és a tanulmányaimat is magas színvonalon folytathatom. Ráadásul közel van az otthonomhoz, Békéscsabához is. Így egy év után úgy érzem, nem bántam meg a döntésemet, mert Szeged egy igazán élhető, diákbarát város.

További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.