kinai_kavalkad_eloadas-001

Tollaslabdától a lófejű hegedűig - Kínai kavalkád az Agórában

Játékos délutánt és gálaestet szervezett az SZTE Konfuciusz Intézete október 5-én, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A nap célja a keleti kultúra népszerűsítése volt.

A délutánon a Konfuciusz Intézet önkénteseinél gyűjthettünk pecséteket az „útlevelünre”, ha az adott állomás játékaiban részt vettünk. A program lényege a kínai kultúra szemléletes bemutatása volt. Dekázhattunk például egy tollaslabdával, ami itt nem a teniszhez nagyon hasonló sportot jelentett: szó szerint egy pávatollas labdát kellett a lábunkon minél tovább pattogtatni. A játék kínai tradíció. Az állomás vezetője szerint szülőhazájában olyannyira népszerű sporttá nőtte ki magát, hogy versenyszinten űzik.


A következő állomáson Kína 56 etnikai kisebbségét ismerhettük meg, a róluk készült rajzokat pedig zsírkrétával színezhettük ki. Mandarin nyelven a népeket, vagyis ősöket -ként nevezik, ebből is következik, hogy ez a szó mindegyik etnikum nevében szerepel, például Zhuangzǔ.


Kinai_nyelvi_kavalkad
A rendezvényen készült képek itt megtekinthetőek.
 

A harmadik állomáson széles fejű ütőkkel pattogtathattunk ping-pong labdát, míg a negyediken kínai írásjeleket festhettünk. Az utolsó állomáson érdekességeket olvashattunk Kínáról és lufit fejelhettünk.


Az állomásvezetők a Konfuciusz Intézet önkéntesei és tanárok voltak Ázsiából. Egyikük alig egy hónapja érkezett Sanghajból Szegedre. Megtudtuk tőle, hogy azt szereti a városban a legjobban, hogy nyugodt, csendes és „mindenütt virágok vannak”. Hazájából leginkább az ételeket hiányolja.

A délután gálaesttel és koncerttel folytatódott, melyre az ázsiai művészek egész délután fáradhatatlanul próbáltak. Az esten mongol- és jugur énekeket, torokénekeket és táncokat mutattak be. Felbukkant a kultúra számos tradicionális hangszere, például a lófejű hegedű is.


SZTEinfo - Szöveg: Zádori Bence, Fotó: Higi Csilla


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


sallai-doraSallai Dóra- GTK: pénzügy és számvitel

Semmi kétségem nem volt afelől, hogy az SZTE-re fogok jelentkezni, ugyanis ott tanuló ismerőseimtől csak pozitív véleményt hallottam. Érdekesnél érdekesebb kurzusok színesítik az egyetemi éveket, mindemellett magas színvonalú a sport és a nyelvoktatás is. Jó döntés az SZTE, mert országszerte elismert tudást ad a hallgatóknak, és itt olyan lehetőségekkel találkozhatunk, amik pozitívan hatnak mind a pályánk, mind az életünk során.


Balogh_LaszloBalog László - ETSZK, gyógytornász

Világ életemben az egészségügy iránt vonzódtam. Talán ezért jelentkeztem először biológia szakra, ami nem vált be. Később gyógymasszőrködéssel foglalkoztam, ott ismertem meg nagyon sok olyan embert, akik az SZTE ETSZK gyógytornász szakára járnak. Megtetszett a tudás, amit ők képviselnek, ezért eldöntöttem, hogy én is ide akarok járni. Azért a Szegedi Tudományegyetemet választottam, mert itt olyan gyakorlatorientált a gyógytornászképzés, mint sehol máshol az országban. A gólyatábor és kari bulik is nagyon jók, összességében mindennel meg vagyok elégedve.



További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.