Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

TDK portál  --  TDK portál  --  Hírek
Szabó Imre: az OTDK a kíváncsiságról szól

Az idei Országos Tudományos Diákköri Konferencia kapcsán Szabó Imre, az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar dékánja hangsúlyozta, hogy a tudomány iránti igazán mély elköteleződés milyen fontos egy kutatói munka elkészítésében.

– A Szegedi Tudományegyetem több szekciónak is helyet ad az OTDK-n. Mit jelent ez az egyetemnek?

– Merem remélni, hogy az egyetem számára ez egy megtisztelő feladat, egyben az SZTE hírnevének tudomásul vételét, az universitas elismertségét is megjeleníti, ugyanis nagyon ritka az az egyetem, amely egy időpontban négy szekciónak is helyet tud adni.

 

– Mit jelképez ma az OTDK-n való részvétel?

– Az OTDK mindig a kíváncsiságot jelenti. Az oktató kíváncsi rá, hogy az az ifjú ember, aki affinitást mutat a tudományos kutatás, a tudomány iránt, hogyan szerepel a többiekkel versengve. Ez a konferencia mindig összevetési alapot ad, hol tartanak a fiatalok a kutatásban. Másfelől a résztvevőkben is van egyfajta kíváncsiság, hogy az a munka, amivel nagyon sokat – akár több évet – foglalkoztak mit, mennyit ér a többi hallgató tevékenységével összevetve.

 

– Mi szükséges ahhoz, hogy valaki eljusson egy OTDK-versenyig?

– A tudomány iránti elköteleződés olyan, mint a szerelem. Ahogy az ember idővel egyre jobban vonzódik az ellenkező nemből valakihez, úgy az egyetemen is rengeteg előadást hallgat, amelyek közül az egyik tárgy felkelti az érdeklődését. Ezzel aztán elkezd mélyrehatóbban foglalkozni, és ahogy ássa bele magát a témába, úgy fogja egyre jobban és jobban érdekelni. Ebből az elköteleződésből keletkezik az a „nagy szerelem”, amely őt a tudományos kutatói pályára viszi. Ez a szerelem – ha megfelelő volt a választása – élete végéig fog tartani. Persze láttunk már példát megcsalatkoztatásokra is, amikor valamelyik fél hűtlennek bizonyult...

Őszi Tamás

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes