2023. december 5., kedd English version

Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Felvételi 2015  --  Felvételi információk  --  Általános felvételi információk
Általános felvételi tájékoztató

December végén elindul a 2015-ös általános felsőoktatási felvételi eljárás. 2015. február 15-ig lehet jelentkezni a szeptemberben induló alap-, mester- és osztatlan mesterképzésekre és felsőoktatási szakképzésekre.

A felvételi eljárás hivatalos információit és tudnivalóit tartalmazó Felsőoktatási felvételi tájékoztató kizárólag elektronikus úton jelenik meg. Felhívjuk leendő hallgatóink figyelmét, hogy a Tájékoztató várhatóan január végén frissülhet a - megjelenés után történt esetleges változtatásokat tartalmazó - hivatalos kiegészítéssel. Javalsoljuk, hogy a benyújtással a felvételizők várjanak a hivalos kiegészítés megjelenéséig, mert a változások hatással lehetnek a felvételi folyamatra az egyes szakoknál.


A 2015. szeptemberben induló képzésekre vonatkozó általános felsőoktatási felvételi eljárás legfontosabb tudnivalói: 

 • Jelen felvételi eljárás a 2015. szeptemberben induló alapképzésekre, osztatlan mesterképzésekre, felsőoktatási szakképzésekre, mesterképzésekre vonatkozik.
 • Jelentkezési határidő várhatóan 2015. február 15.
 • Legfeljebb 5 helyre lehet beadni a felvételit.
 • A végleges jelentkezéseket legkésőbb 2015. február 15. éjfélig kell rögzíteni, majd február 23-ig hitelesíteni. Utóbbi történhet Ügyfélkapun keresztül, vagy a hitelesítő adatlapot kinyomtatva, kitöltve az Oktatási Hivatal (1380 Budapest, Pf. 1190) postacímére beküldve.
 • A felvételizők kizárólag a felvi.hu honlapról elérhető E-felvételin keresztül nyújthatják be jelentkezéseiket.
 • A felvételi eljárás alapdíja 9000 Ft – ezért összesen három jelentkezési helyet lehet megjelölni. Ugyanazon intézmény azonos szakjának (ha megegyezik a képzési szint, a munkarend, a képzés nyelve és helye is, csak a finanszírozási forma tér el) állami ösztöndíjas és önköltséges meghirdetése - bár jelentkezéskor külön sorban kell feltüntetni – az eljárási díjak számításakor és a maximálisan megjelölhető jelentkezési helyek számát tekintve egy jelentkezési helynek minősül. Minden további jelentkezési helyért 2000-2000 Ft kiegészítő díjat kell fizetni. Összesen maximum öt helyet lehet megjelölni.
 • A pontszámítás alap- és osztatlan képzéseken 500 pontos rendszerben történik, vagyis a tanulmányi és érettségi pontok mellé (maximum 400 pont) különböző jogcímeken maximum 100 többletpont gyűjthető. A mesterképzésekre jelentkezők maximum 100 pontot gyűjthetnek, a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények egyenként határozzák meg - ezen információk az Egyetemek, főiskolák menüpontban a meghirdetett képzések mellett érhetők el.

  A jogszabályi minimum ponthatár idén az alap- és osztatlan mesterképzések esetében 280, felsőoktatási szakképzéseknél 240, mesterképzések esetében pedig 50 pont.

  A ponthatárokat várhatóan 2015. július 23-án hirdetik ki.

A felvételi eljárással kapcsolatos fontosabb dátumok:

Felsőoktatási felvételi jelentkezési kérelem rögzítésének határideje az E-felvételiben: 2015. február 15.

E-felvételit hitelesítő adatlapok beküldésének vagy Ügyfélkapu regisztráción keresztüli hitelesítésének határideje: 2015. február 23.

A jelentkező valamennyi jelentkezésével kapcsolatos folyamatos online tájékoztatása az E-felvételi ügyintézés szolgáltatásában: 2015. április 28-tól

Általános hiánypótlási tájékoztatás megküldése – a besorolási döntést megelőző 35. napig: 2015. június 16-ig

Hiánypótlásra felszólítás – a besorolási döntést megelőző 28. napig: 2015. június 23-ig

A felvételi kérelem benyújtását követően megszerzett dokumentumok (pl. felsőfokú oklevél másolata) benyújtásának, továbbá az adatmódosításnak és az egyszeri sorrendmódosításnak a határideje: 2015. július 9.

Ponthatárok, a felvételi eredmények várható kihirdetése: 2015. július 23.

Besorolási határozat közlése az E-felvételiben, valamint erről értesítő e-mail kiküldése: legkésőbb 2015. augusztus 5-ig

Felvételi határozat közlése (felsőoktatási intézmények): 2015. július 23-tól folyamatosan

Fellebbezés határideje: a besorolási döntés – a honlap megszemélyesített részén történt – közlésétől számított 15 napon belül: legkésőbb 2015. augusztus 24-ig

Forrás: felvi.hu

A felvételi jelentkezéssel kapcsolatban a felvételizők bővebben itt tájékozódhatnak.

Bezár