2024. március 19., kedd English version

Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Felvételi 2015  --  Hírek  --  Hírek felvételizőknek
20 dolog, amit talán nem tudsz a Szegedi Tudományegyetemről

rektori

A Tisza-parti universitasról sokat olvasni és hallani a napi sajtóban, az egyetem fakultásairól és széleskörű képzési kínálatáról - többek között - az egyetemi és kari honlapokon tájékozódhat az érdeklődő. De vannak olyan egyetemi büszkeségek, amelyekről az SZTE polgáraként szerezhetünk tudomást.

2015. február 11.

A felvételizők számára is érdekes SZTE-jellemzőkből szemezgettünk. Első blikkre találtunk 20 dolgot, amit talán nem tudsz a Szegedi Tudományegyetemről.


  1. szent-gyorgyi-albert
    Szent-Györgyi Albert
    Az egyetlen magyarországi felsőoktatási intézmény a Szegedi Tudományegyetem, amely Nobel-díjas rektorral büszkélkedhet. Az SZTE egykori rektora, a C-vitamin felfedezője, Szent- Györgyi Albert 1937-ben vette át az orvosi- élettani Nobel-díjat. A szegedi egyetem a Nobel-díjas tudós emléke előtt egész alakos köztéri szoborral tiszteleg, melyet az SZTE Rektori Hivatal Dugonics téri épülete előtt te is megtalálsz.

  2. Hazánk olyan jelentős irodalmi alakjai is szegedi egyetemen tanultak, mint például a költő József Attila és Radnóti Miklós, jelenleg is az SZTE-n oktat Szilasi László Mészöly-díjas író, irodalomtörténész.

  3. Angela Merkel Németország szövetségi kancellárja is a szegedi egyetemet választotta: ő az SZTE legújabb díszdoktora.

  4. Az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar oktatógárdájába olyan jeles közigazgatási szereplők tartoznak, mint egykori és mai miniszterek és alkotmánybírók.

  5. Az egyetem Általános Orvostudományi Kara világszínvonalú Orvosi Készségfejlesztési Központtal büszkélkedhet. A karon hazánkban egyedülálló berendezés működik, a szimulációs Skills laborban az orvostanhallgatók „vészhelyzethez” hasonló szituációkat modellezve gyakorolhatnak babákon.

  6. mac_okatoterem_btk
    'Kreatív műhely' a BTK-n
    A Tisza-parti univeristas Bölcsészettudományi Kar csúcstechnológiás „Új Médiakultúra Kreatív Műhelyében” a legkorszerűbb programokkal, Apple iMac típusú számítógépeken tanulhatnak és dolgozhatnak a jövő kommunikációs szakemberei. A bölcsészkar emellett azzal is dicsekedhet, hogy itt végzet tanulmányait a neves műsorvezető, Várkonyi Andrea.

  7. Az egyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kara és Fogorvostudományi Karral közösen az országban egyedülálló képzést indított a dentálhigiénia jegyében, a BSc szintű dentálhigiénikus szakon a szájüregi betegségek megelőzését segítő szakembereket képeznek.

  8. Az SZTE Gazdaságtudományi Kar hallgatóiból is álló „Tep” csapat világra szóló sikert aratott a Microsoft Imagine Cup innovációs világversenyen. A csoport egy olyan mobilalkalmazás fejlesztésébe fogott, amely egyesíti magában a sportolásra használt fitneszprogramokat és a virtuális állatok gondozását jelentő tamagocsikat.
    programozok_kiemelt
    A GTK-s "TEP" csapat

  9. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán olyan kiváló oktatóktól is tanulhatsz, akik saját tudós blogot vezetnek.

  10. Az egyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán oly annyira nagy hangsúlyt fektetnek a művészeti képzésre és a fiatal tehetségek támogatására, hogy a karon lehetőséged nyílik saját fotóidból, alkotásaidból önálló kiállítást szervezni.

  11. A Tisza-parti universitas Mérnöki Karán gépészmérnök szakon már duális képzési formában is tanulhatsz, így az elméleti tudással párhuzamosan gyakorlati tapasztalatra is szert tehetsz. Emellett a karon – többek között – a csokoládé gyártás technikáját is elsajátíthatod és megismerkedhetsz a 3D nyomtatás rejtelmeivel.

  12. Az SZTE Mezőgazdasági Karán az agrártudományok iránt elhivatott hallgatók a meghirdetett alap- és mesterszakok, valamint felsőoktatási szakképzések mellett juhász képzésben is részt vehetnek, a fakultás immár 30. éve közreműködik a Szent György-napi Juhásztalálkozó és Főzőverseny szervezésében.


  13. Az egyetem Természettudományi és Informatikai Kara a Szegeden épülő ELI lézerközpont előszobája, a kar tanszékein magad is megtapasztalhatod, hogy mi mindenre használható és mennyire veszélyes a lézer. Ugyanitt világhírű – többek között – a Bolyai Intézetbeli matematikai iskola, miközben bloggerek is oktatnak.
    eli-latvanyterv
    ELI látványterv
  14. Az Egyetemi Számítóközpontban található Magyarország egyik szuperszámítógépe, melynek különlegessége, hogy nagyon hatékonyan futtathatók rajta a vegyes párhuzamos programozási paradigmákat alkalmazó algoritmusok is.

  15. A szegedi egyetem Zeneművészeti Karán Magyarország egyik legjobb hangszerén, Szeged és környéke legjobb zongoráján tanulhatsz, hangversenyezhetsz. A kar zenekarai és kamaracsoportjai aktívan részt vesznek a város zenei életében, képviselik a Tisza-parti universitast Magyarország szerte és határainkon túl.

  16. Az újonnan indult osztatlan tanárképzésbe a szegedi egyetem Tanárképző Központja mellet az universitas négy kara is bekapcsolódik. A Tanárképző Központ sokszínű képzési kínálatának köszönhetően szinte bármilyen tantárgy párosításban tanulhatsz az SZTE-n.

  17. Az SZTE Sportközpont széles kurzuskínálatában a hagyományok mellett az extrém sportok szerelmesi is megtalálják a számukra legmegfelelőbb sportolási lehetőséget, hiszen az egyetem vitorlázás és sárkányhajózás testnevelés kurzusokat is indít. Talán nem tudtad: olyan olimpiai bajnokok végezték tanulmányaikat a Szegedi Tudományegyetemen, mint Janics Natasa kajakozó és Vajda Attila kenus.

  18. Az SZTE a számos hallgatói szolgáltatás és diákkedvezmény mellett szociális alapon ingyenes Szeged városi tömegközlekedési bérletet biztosít az arra jogosult hallgatóknak.

  19. A szegedi egyetemen tanuló tehetséges diákokat az SZTE Tehetségpont révén olyan neves személyek is támogatják, mint Lékó Péter nemzetközi sakknagymester.

  20. A Tisza-parti universitas Idegennyelvi Kommunikációs Intézete és az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ országosan is egyedülálló tevékenységként speciális nyelvtanfolyamokat szervez a nyelvtanulási nehézségekkel küzdő diszlexiás hallgatók számára.


A Szegedi Tudományegyetem felvételizőknek szóló oldalán- SZTE Felvételi- további hasznos információkat kínál.



További, a felvételivel kapcsolatos információink:


  1. Felvételi 1x1 sorozatunk:

Felvételi 1X1: keresztféléves képzés

Felvételi 1X1: kapacitásszám

Felvételi 1x1: munkarendek
Felvételi 1x1: Mi az ETR, Coospace, Modulo?
Felvételi 1x1: Mi az HÖK, EHÖK, TO, HSZI?
Felvételi 1x1: pontok és határok
Felvételi 1x1: képzési orientációs teszt

Felvétei 1x1: képzési szintek

Felvételi 1x1: legfontosabb határidők és dátumok


  1. Miért az SZTE? sorozatunk:

Miért az SZTE? Nyüzsgő kollégium vagy inkább albérlet?
Miért az SZTE? Kultúra és szórakozás

Miért az SZTE? Megannyi sportolási lehetőség

Miért az SZTE? Kiváló nyelvtanulási lehetőségek

Miért az SZTE? Egyre intenzívebb mobilitás

SZTEinfo

Bezár