Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Hírek  --  2013

Nyílt napot tartottak az egyetemi lézerlaborokban is

2013. december 6-án a Természettudományi és Informatikai Kar nyílt napján a fizika iránt érdeklődő középiskolások az ELI-re való felkészülést segítő lézerlabort is megtekinthették.

lezerlabor nyilt napA kari nyílt nap keretében az Optika és Kvantumelektronikai Tanszék szélesre tárta lézeres laboratóriumainak kapuit, hogy a középiskolások megismerhessék a bent folyó tudományos kísérleteket. Az ELI-hez kötődő felkészítést segítő hELIos lézerlaborban Kovács Attila adjunktus, a labor vezetője várta a fiatalokat. Mialatt az érdeklődők az előírásoknak megfelelően felvették a biztonsági felszerelést, az adjunktus elmondta, hogy a hELIos lézerlaborban a hallgatóknak lehetőségük nyílik elsajátítani azokat a készségeket, melyek birtokában később az ELI-ALPS-nak vagy más külföldi lézeres kutatóintézetnek is a dolgozói lehetnek.

 

– A nyugat-európai példák alapján azt látjuk, hogy minél korábban ismerik meg a fiatalok az adott tudományterületet, annál eredményesebben tudják majd később művelni – válaszolta Kovács Attila arra a kérdésre, hogy miért érdemes már középiskolás korban bevonni a fiatalokat a lézeres kutatásba. – Ez egy olyan technológia, amivel ha korán kezdenek el foglalkozni a tanulók, akkor már az egyetem alatt komoly eredményeket tudnak majd felmutatni. Több példa van már arra, hogy itt végző hallgatókat neves külföldi egyetemekre vettek fel PhD-képzésre – tette hozzá. A laborban Kovács Attila körbevezette a több turnusban érkező diákokat és tanárokat, részletesen ismertetve egy ultrarövid fényimpulzusokat előállító titán-zafír lézer főbb egységeinek funkcióját. A jelenlévők akár a lézernyalábok útját is nyomon követhették a lézer rezonátorában védőszemüvegben, természetesen, illetve egy infrakamerát használva. Egy másik optikai asztalon a lézer egyik fontos egységének, egy prizmapárnak a lézerimpulzus időbeli alakjára gyakorolt hatását vizsgálták a hallgatók. De láthattunk még fotonikus optikai szálak diszperziójának mérésére szolgáló interferometrikus mérési elrendezést is. Az adjunktus igyekezett hangsúlyozni, hogy a hELIos labor egy hallgatói lézerlabor, ahol az ifjú fizikusok bátran próbára tehetik tudásukat.

 

Lezerlabor_nyilt_nap_galeria
Nyílt napot tartottak az egyetemi lézerlaborokban is - GALÉRIA


A labor háttértörténetével kapcsolatban Kovács Attila elmondta, hogy a labor a hELIos ELI felkészülési programnak a „Lézerfizikus és mérnökképzés az ELI számára” című (ELI_09-3-2010-0003 számú) projektje támogatásával jött létre. A 2013 áprilisában kezdődött TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0005 azonosítójú projekt (Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő képzési és K+F feladatokra) keretében a labor számára új mérési gyakorlatokat dolgoznak ki. – A két projekt nagyon jól erősíti egymás hatását, mert általuk akár külföldről érkezett hallgatóknak is tudunk magas színvonalú mérési gyakorlatokat biztosítani – jelentette ki a labor vezetője.

 

Őszi Tamás



uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

hegedus_230x154.png

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.