Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Hírek  --  2012
2012

muszaki_-_kiemelt

Idén először a szegedi universitas is csatlakozott a Magyar Műszaki Értelmiség Napjának országos rendezvénysorozatához. A Szegedi Tudományegyetem június 5-én a műszaki fejlődés és fenntarthatóság jegyében szervezett előadásokkal és szabadtéri bemutatókkal ünnepelt.

 

Kónya Zoltán az MTA egyetemi kutatócsoporti pályázata révén kapott támogatást nanotechnológiai kutatómunkájuk folytatásához és új munkatársak bevonásához.

 

Mintegy 22 ország 65 előadójára számítanak június 3. és 8. között az SZTE Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék Elektrokémiai Kutatócsoportjának közreműködésével szervezett „International Workshop on the Electrochemistry of Electroactive Materials (WEEM)” konferenciára. A tanácskozásnak Hódmezővásárhely ad otthont.

 

Pneumobil2

Műszaki fejlődés és fenntarthatóság címmel rendez programokat a Szegedi Tudományegyetem a Magyar Műszaki Értelmiség Napjának alkalmából. A június 5-i (keddi) bemutatóknak, akcióknak a JATIK ad otthont.

 

gyogyszer_-_kiemelt

A gyógyszerfejlesztés gyakorlatát és a hatósági elvárásokat járta körbe az a TÁMOP-konferencia, melyet „Molekulától a gyógyszerig” címmel rendeztek május 24-én és 25-én a SZAB-székházban.

 

Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában (SZBK) idén is megrendezik május 23-án és 24-én a Straub-napokat, mikor az összes intézet bemutathatja eredményeit. Az érdeklődés fókuszában idén a növénybiológiai kutatások állnak.

 

szte-ujvidek-kiemelt

IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program részeként rákellenes gyógyszervegyületeket fejlesztenek ki a Szegedi Tudományegyetem I. számú Belgyógyászati Klinikája és az Újvidéki Egyetem szakemberei.

 

„Molekulától a gyógyszerig” címmel rendeznek konferenciát május 24-én és 25-én az MTA SZAB-székházban. A tudományos tanácskozás – melynek megnyitóját május 24-én 10 órakor tartják – a gyógyszerfejlesztés tudományos gyakorlatát és a hatósági elvárásokat járja körbe, miközben a résztvevők megismerhetik a gyógyszerkutatás szegedi eredményeit is.

 

A Szegedi Tudományegyetem és az Újvidéki Egyetem közös pályázatának célja: rákellenes gyógyszervegyületek kifejlesztése. A közös munka a RECODAC projekt, amelyet a május 23-án (szerdán) 11 perckor kezdődő konferencián mutatnak be.

 

FOK_sajtot_-_Kiemelt

2013 szeptemberétől olyan dentálhigiénikus szakembereket képezhetnek Szegeden, akik a fogorvosok mellett tevékenykedve komoly szerepet tölthetnek majd be a magyar lakosság szájegészségi állapotának javításában.

 

kiemelt

Egyebek mellett a kórházi gyógyszerosztás, a fájdalomcsillapítás, a gyógyszer- és betegbiztonság aktuális kérdéseiről tájékozódnak a szakemberek a Hungest Hotel Forrásban.

 

80 millió forint támogatást nyert Európai Uniós forrásból dentálhigiénikus szakemberek alapképzésének indítására a Szegedi Tudományegyetem. A programról május 18-án 13 órától sajtótájékoztatót tart a TIK-ben az SZTE Fogorvostudományi Kar. Az SZTE FOK hagyományos tavaszi továbbképzését május 18-án és 19-én szintén az SZTE TIK-ben rendezi.

 

A Szegedi Tudományegyetem is csatlakozik a nemzetközi „Fascination of Plants Day”, azaz „Azok a Csodálatos Növények” Nap programhoz.

 

A gyógyszerészet jelenlegi helyzetéről, a szakma előtt álló feladatokról tanácskoznak a Kórházi Gyógyszerészek XVIII. Kongresszusán, melynek idén Szeged ad otthont május 17-19. között.

 

kiemelt

Kanadai és európai hallgatókat lát vendégül Szegeden az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Kémiai Informatika Tanszéke kéthetes Nyári Egyetem programsorozata keretében.

 

Két programmal jelentkezik áprilisban az SZTE Európa-tanulmányok Központ által működtetett Europe Direct Szeged európai uniós információs iroda: Integrációs Klubjában a genetikailag módosított élőlényekről szervez szimpóziumot, illetve – az MTA SZAB Jogi Szakbizottságának Gazdasági Jogi Munkabizottságával – az önkormányzatok gazdasági és jogi környezetéről, valamint a „jó állam” perspektíváiról tartanak előadásokat.

 

Idén immár kilencedik alkalommal tartották meg az SZTE Tehetségpont keretében működő Sófi-alapítvány biológus ösztöndíj-konferenciáját. Az idei slágertémák: a vér-agy gát és a gombák.

 

Nobel-dijasok2

Szent-Györgyi Albert, a Szegedi Tudományegyetem Nobel-díjas professzora, rektora 75-80 évvel ezelőtti teljesítménye előtt tisztelegnek a világ jeles tudósai. Köztük 9 Nobel-díjas kutató, aki előadást is tart Szegeden a 2012. március 22-25. közötti nemzetközi konferencián. Alább mai szegedi kutatók mutatják be a Nobel-díjasokat.

A szegedi egyetem két szakkollégiumának tudományos ambíciójú hallgatói és tutoraik tartottak előadásokat március 30-án a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában.

 


Az Egyesült Államokban kutathat, taníthat az a hallgató vagy oktató, aki elnyeri a világ egyik legrangosabb ösztöndíját, a Fulbright-ot. Több mint 150 ország tagja a programnak, a Magyar Fulbright Egyesület idén a huszadik születésnapját ünnepli. A jövő évi pályázati lehetőségekről Brückner Huba, az egyesület ügyvezető igazgatója tartott tájékoztatót a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központjában.

 

1+9 Nobel-díjas a Szegedi Tudományegyetemen
2012. március 18.

Nobel-dijasok2

Szent-Györgyi Albert, a Szegedi Tudományegyetem Nobel-díjas professzora, rektora 75-80 évvel ezelőtti teljesítménye előtt tisztelegnek a világ élettudományokkal foglalkozó jeles tudósai. Köztük 9 Nobel-díjas kutató, aki előadást is tart Szegeden a 2012. március 22-25. közötti nemzetközi konferencián. Alább mai szegedi kutatók mutatják be a Nobel-díjasokat.

 

Több új informatikai megoldással - köztük elektronikus könyvkéréssel, számítógépes vizsgáztatási lehetőséggel is - könnyíti a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Klebelsberg Könyvtára a hallgatók munkáját. A fejlesztésekre TÁMOP pályázati forrásból volt lehetősége az intézménynek.

napelem_sajto

Egy focipályányi napelemmel évente 27-28 millió forintot spórol a Szegedi Tudományegyetem, A régió legzöldebb egyeteme 24 épületére 2754 napelemet helyeznek ki egy uniós pályázat részeként.

A belvíz- és árvízkárok megelőzése, csökkentése a célja annak a kutatómunkának, amelyben a szegedi és az újvidéki egyetem földrajz és geoinformatikai szakemberei vesznek részt. A magyar-szerb projektet március 2-án sajtótájékoztatón mutatják be.

4 ország, 84 iskolája, 97 felkészítő tanár 175 kétfős csapata regisztrált az I. Jakucs László Nemzetközi Földrajzversenyre. A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszéke középiskolásoknak hirdette meg a tanszék legendás alapítójáról elnevezett vetélkedést, melynek döntőjét február 24-25-én tartják.

Folytatódik a szegedi universitas tudománynépszerűsítő előadássorozata: a Szabadegyetem – Szeged. A IX. szemeszter előadássorozata a 2011/2012-es tanév tavaszi félévében is nyilvános, de a Szegedi Tudományegyetem hallgatói számára általánosan művelő kurzusként is meghirdetik. Az első előadáson – 2012. február 15-én (szerdán) 18 órátólBotos Katalin professzor emerita (SZTE GTK Pénzügyek és Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Intézete Pénzügytani Szakcsoport) „Családmodellek, társadalmi modellek. A modern kor kihívásai.” címmel tart előadást.

junior_szabadegyetem_kezdo

Egy csepp universitas – ízelítőt ad az SZTE-n folyó kutatómunka eredményeiből, és az előadások hangulatából, bemutatja az ország legszínesebb, 12 karú felsőoktatási intézményének főbb épületeit a Junior Szabadegyetem. A felvételizők körében tavaly oly sikeres előadássorozat 2012. február 16-tól folytatódik: a 2. szemeszter 4 témát és helyszínt jár be.

Uniface_kezdo

Az SZTE Uniface nevű online reality játékán a felvételizők – még a meghosszabbított jelentkezési határidő előtt – megszerezhetik virtuális diplomájukat. A programot már mi is teszteltük: álltunk sorban a tanulmányi osztályon, kerestünk albérletet, benéztünk egy-egy előadásra és kávéztunk a JATE Klubban.

fizika_napja_2012

Számos érdekes kísérleten keresztül ismerhették meg a fizika csodálatos világát a tudományág iránt érdeklődő gyerekek és felnőttek. Hatodik alkalommal rendezték meg az SZTE-n a Fizika Napját. A programon Szabó Gábor fizikus akadémikus, az SZTE rektora elmondta: az ide jelentkező fiatalok azt fogják tanulni, amit a nemzetközi szakmai közösség elvár.

A Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) idén is megrendezik a fizika napját. A 2012. január 28-ai előadásokat bemutatók, kísérletek és totó követi. A program házigazdája – az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar (TTIK) Fizikus Tanszékcsoport – minden érdeklődőt szívesen lát a felújított Dóm téri épületében.

A mobil újságírásban rejlő lehetőségeket kellett felderíteniük azoknak a diákoknak, akik részt vettek a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar IKT Kutatócsoportja és a Binga Kreatív Kommunikációs Ügynökség közös versenyén. A legtehetségesebb öt egyetemista 2012. január 12-én mutatta be fejlesztését – a „kiterjesztett valóságot”.

Folytatódik a középiskolásoknak, az egyetemi felvételire készülődőknek hirdetett Junior Szabadegyetem előadássorozata a Szegedi Tudományegyetemen. 2012. január 12-én (csütörtök) 17 órától Borbényi Zita, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ II. sz. Belgyógyászati Klinika Hematológia Osztályának professzora ad választ a kérdésre: Mit tudnak az őssejtek?

A romániai matematika szakos pedagógusok továbbképzésében 1999 óta vesz részt a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Bolyai Intézete. E teljesítményt ismerte el, a segítséget köszönte meg a tanfolyamokat szervező Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége a szervezet fennállásának 20. évfordulójára kiadott emlékplakettel és díszoklevéllel.

ELI

A Szegedi Tudományegyetem rektora, Szabó Gábor akadémikus fizikus 2011. december 16-án a szegedi Városházán a lézerközponttal kapcsolatban meghirdetett közmeghallgatáson beszélt a projekt részleteiről.

A Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodája hagyományos versenyeinek díjátadó ünnepségét rendezték meg 2011. december 14-én. Átadták az SZTE Tehetségpont részeként működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány idei különdíjait.

Kiállítással, könyvbemutatóval zár 2011. december 13-án (kedden) a „Kémia nemzetközi éve 2011” rendezvény szegedi programsora a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Klebelsberg Könyvtár átriumában. A Magyar Kémikusok Egyesülete Csongrád megyei Területi Szervezete, valamint az SZTE Klebelsberg Könyvtár közös programja A technológia mérföldkövei kémikus szemmel című kiállítás megnyitójával kezdődik. A tárlatot Németh Veronika és Rideg Nóra, az SZTE TTIK Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék Módszertani Műhely rendezte.

Pénteken bejelentették a Bolyai-ösztöndíjasok szegedi klubjának létrehozását a Szegedi Akadémia Bizottság (SZAB) székházában tartott konferencián, melyen a szegedi egyetemen zajló Információs Társadalom projekt jogi alprogramjának szakemberei, valamint az MTA Bolyai-ösztöndíjas szegedi kutatói tartottak előadásokat.

A 2010-ben kutatóegyetemi címet szerzett Szegedi Tudományegyetem felállította a Technológia Transzfer Irodát, melynek célja az egyetemi tudás megfelelő hasznosulásának biztosítása érdekében, annak tervezett keretek között történő menedzselése, valamint koordinálása. Az Iroda látja el többek között a találmányok és szellemi alkotások védelmével, valamint piacra jutásával kapcsolatos feladatokat.

Az atomenergia gyógyászati használata, az atomerőművek biztonságos működése, a radioaktív hulladékok kezelése és a fukushimai erőmű-katasztrófa tanulságai is szóba kerültek a 2011. december 8-i szegedi konferencián, amelynek a Szegedi Tudományegyetem adott otthont.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Természettudományi és Informatikai Kara (TTIK) Energia Szabadegyetem 2011. december 9-i 15 órakor kezdődő előadásának vendége: Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter. A téma: a Magyar Országgyűlés által októberben elfogadott Nemzeti Energiastratégia. A rendezvényt az SZTE TTIK Kiss Árpád tanteremben (Szeged, Rerrich Béla tér, Béke épület) tartják. A szervezők minden érdeklődőt várnak.

A Szegedi Tudományegyetemen megrendezett Kutatásmenedzsment és Technológia Transzfer képzési sorozat fő célja az volt, hogy tovább bővítse az innovációs tevékenységekben résztvevők, köztük kutatók, oktatók, menedzserek, hallgatók témában szerzett ismereteit, valamint, hogy a háromszor egynapos képzési sorozat keretében tovább népszerűsítse és fejlessze az innováció orientált szemléletmódot. Az esemény előzetes regisztrációt követően ingyenes volt.

2011. december 05.

A Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karán (SZTE FOK) tudományos tanácskozások sorozatát rendezi, hiszen 2011. december 2-án a foganyaghoz való ragasztás és a fogászati lenyomatvétel volt a fő téma, míg 9-én az ellipsometria és a parodontológia, azaz a fogágybetegségek kezelése köré szerveződnek az előadások.

Uniface_kezdo

Beiratkozás, albérlet- és munkakeresés, óralátogatás vagy éppen városnézés bulival – az Uniface nevű internetes játékkal a felvételizők a valódi hallgatói élet részesei lehetnek.

2011. november 26.

A vállalkozás egy életforma. Ezt a tényt a Szegedi Tudományegyetem nemrégiben megalakult Vállalkozói klubjában sikeres vállalkozók támasztják alá, mikor ismertetik eredményeiket, illetve az azokhoz vezető út nehézségeit. November 22-én Radnai Tamás volt a Vállalkozói klub és a vállalkozó kedvű fiatalok vendége.

 

Hosszú távú stratégiai szerződést írt alá a Szegedi Tudományegyetem rektora és a GE Healthcare magyarországi kutatás-fejlesztési vezérigazgatója. A világ több mint 100 országában jelen lévő nemzetközi cég Magyarországon két irodát tart fenn: ezek közül a szegedi az egyetem közelében, az universitassal együttműködve dolgozik és fejlődik.

ELI

A 220 kutató részvételével sorra kerülő ötnapos konferencia konklúziói az ELI szempontjából is érdekesek, bekerülhetnek a 2015 végig megépülő lézerközpont tudományos feladatai közé.

Természettudományi vizsgálatokat, méréseket végeztek Szent László koponyaereklyéjén. A munkát a Szegedi Tudományegyetem Embertani Tanszékét vezető egyetemi docens, Pálfi György antropológus koordinálta. A Győri Bazilika Héderváry-kápolnájában található Hermában őrzött, és Szent László királyunknak tulajdonított koponyát az ereklyetartóból 150 évvel ezelőtt emelték ki utoljára. A 2011. szeptember 22. és 25. között végzett kutatómunka előkészítésben, valamint a különböző szakterületek, és szakemberek szervezésében elévülhetetlen érdemeket szerzett Kristóf Lilla Alida, a Szegedi Tudományegyetem Embertani Tanszékének antropológus doktorandusza is. A koponyaereklyén Molnár Erika antropológus is végzett méréseket.

2011. november 14.

ELI

Több mint 30 országból 220 résztvevő érkezik a LEI (Light at Extreme Intesities) nemzetközi konferenciára, amelyet 2011. november 14. és 18. között Szegeden rendeznek meg.

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

P1250119_230x172.png

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.