Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Hírek  --  2012

Együtt kutatnak a szegedi és az újvidéki egyetem geográfusai

A belvíz- és árvízkárok megelőzése, csökkentése a célja annak a kutatómunkának, amelyben a szegedi és az újvidéki egyetem földrajz és geoinformatikai szakemberei vesznek részt. A magyar-szerb projektet március 2-án sajtótájékoztatón mutatják be.

A Szegedi Tudományegyetem és az University of Novi Sad földrajz és geoinformatikai szakemberei együtt dolgoznak. A szerb-magyar projekt célja, hogy megértesse a belvíz keletkezésének okát, bemutassa a veszélyeztetettség mértékét, elemezze a probléma előre jelezhetőségét. Ugyanakkor a kutatómunka kitér arra is, miként gazdálkodhat az ember a vízzel.

A belvízveszélyről és csökkentésének lehetőségeiről, a magyar-szerb IPA pályázat indításáról, március 2-án (pénteken) 10 órától sajtótájékoztatón számolnak be a szakemberek a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Természeti Földrajzi Tanszéke (Szeged, Egyetem utca 2.) Jakucs termében. Elmondják – többek között – azt is, hogy a hazai mintaterületeken (Homokhátság, Torontál, Marosszög) tervezett projekt kiemelt feladata lesz a belvizek keletkezésének, lehetséges összegyülekezési helyeinek monitoringja, tudományos feltárása. Ennek a munkának a része a 25 mérési pontból álló kúthálózat kiépítése, egyedi érzékelők fejlesztése és geostatisztikai modellezési módszerek kidolgozása is. Így határozzák meg azokat a helyeket, amelyeken – megfelelő műszaki megoldásokkal – a rövid távú vízkárelhárítás eredményesebb lehet, valamint ahol az elsődlegesen károsnak tűnő vízkészletek hasznosíthatóan visszatarthatóak. Az SZTE adatgyűjtést végez és légifelvételeket készít, valamint nagyfelbontású műholdfelvételek szerez be és elemez. A támogatott terület civil és szakmai közönségének informálása mellett szakmai konferenciákat szervez, valamint WEB oldalt fog működtetni. A projekt eredményeiből, végkövetkeztetéseiből tudományos összefoglaló kiadvány készül.

A projekt honlapjának címe: www.geo.u-szeged.hu/meriexwa

Az esemény magyar nyelvű meghívója innen tölthető le

Az esemény szerb nyelvű meghívója innen tölthető le

A sajtótájékoztató összefoglalója innen tölthető le


 

 

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

BTK2_230x154.png

Rendezvénynaptár *

 • Mérnöki gyakorlat (nappali és levelező tagozat)
  július 13. - október 09.
 • Véradó Medikusok Hete
  augusztus 03. - augusztus 09.
 • SZOTE Gólyatábor '20
  augusztus 16. - augusztus 19.
 • Mérnöki gyakorlat I. beszámoló (nappali tagozat)
  augusztus 27.
 • Versenyalapú (normál) kurzusfelvétel
  augusztus 31. - szeptember 20.