Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Tudásportál  --  Tudásportál  --  Hírek  --  2012

Megalakult a Technológia Transzfer Iroda a Szegedi Tudományegyetemen

A 2010-ben kutatóegyetemi címet szerzett Szegedi Tudományegyetem felállította a Technológia Transzfer Irodát, melynek célja az egyetemi tudás megfelelő hasznosulásának biztosítása érdekében, annak tervezett keretek között történő menedzselése, valamint koordinálása. Az Iroda látja el többek között a találmányok és szellemi alkotások védelmével, valamint piacra jutásával kapcsolatos feladatokat.

Napjainkban az egyetemek meghatározó tudásközpontokká váltak, egy-egy régió versenyképességét döntően befolyásolja az ottani egyetem kutatás-fejlesztési és innovációs teljesítménye. A puszta tudás termelés azonban nem elegendő, ha nem társul hozzá megfelelő tudásgondozás és az innovációs eredmények intézményes koordinálása, azaz jól szervezett technológia transzfer tevékenység. Ebből a célból alakult meg a TÁMOP 4.2.1.-08/1-2008-0002 számú „Tudáshasznosulást, tudástranszfert szolgáló eszköz- és feltételrendszer kialakítása, fejlesztése a Szegedi Tudományegyetemen és a Dél-alföldi régióban” című pályázat keretében a Szegedi Tudományegyetem Innovációs Igazgatóságán belül a Technológia Transzfer Iroda, mely a megújult Regionális Tudástranszfer- és Szolgáltató Központban kapott helyet.

A jelenleg három technológia transzfer menedzsert foglalkoztató iroda feladatai közé tartozik az Egyetemi szellemi alkotások feltérképezése, azonosítása, döntést előkészítő, megalapozó kutatások elvégzése, valamint az Innovációs Bizottság döntéseihez kapcsolódó védelmi, hasznosítási feladatok ellátása. Az iroda széleskörű tevékenységének keretein belül az egyetem birtokában lévő, illetve az ott keletkező szellemi alkotásokról - főleg szabadalmakról - nyilvántartást vezet, értékeli azokat, valamint a nagy piaci potenciállal rendelkező alkotásokról technológiai információs lapot állít ki, melyben az adott technológiával kapcsolatos legfontosabb adatokat (előnyök, fejlesztési-és hasznosítási elképzelések, kontaktadatok) foglalja össze. Az iroda jelenleg 40 szabadalmat kezel, melyek rendszeresen értékelésre és véleményezésre kerülnek. A technológiai információs lapok lehetőséget biztosítanak a szakemberek számára, hogy megismerjék az egyetem kezelésében lévő szellemi alkotásokat, valamint, hogy értékeljék az adott technológiát. Az információs lapok adatbázisokban, valamint személyesen, nemzetközi vásárokon (BIO kiállítás az USA-ban és az EU-ban) kerültek bemutatásra, melynek köszönhetően japán és amerikai partnerekkel sikerült megállapodást kialakítani, valamint megkezdődtek az egyeztetések Drezda város önkormányzatával is egy jövőbeli együttműködés kialakítására.

A hivatalos sajtóközlemény innen tölthető le

 

 uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

hegedus_230x154.png

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.